• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Brasiliansk fiskgryta (Moqueca)

Brasiliansk fiskgryta (Moqueca)
Max 45 min

Ingredienser


4 portioner


Gryta

1 kg
vit fisk (t.ex. gädda)
1/2 dl
jordnötter
1/2 dl
cashewnötter
3 cm
ingefära
2 msk
palmolja (eller 1 msk rybsolja + 1 msk smör)
4 dl
kokosmjölk
2
tomater
2
lökar
2
gröna paprikan
1 bunt
koriander
salt
olivolja

Kassavapuré

1/2 dl
kassavamjöl (maniok) eller polenta

Så gör du


  1. Rensa fisken. Skär fisken i kotlettbitar, så att ryggbenet sitter kvar med kött på bägge sidor. Smaksätt fisken med salt och peppar.
  2. Ta fram en stor stekpanna och stek jordnötter, cashewnötter och ingefära i hälften av oljan på medellåg värme. Stek tills nötterna blivit gyllenbruna, men akta så att de inte bränns. Mixa sedan till en slät sås i en mixer eller med stavmixer. Lägg i kokosmjölken och salt enligt smak.
  3. Häll tillbaka såsen i stekpannan tillsammans med resten av oljan. Skär tomat, paprika och lök i tunna ringar. Lägg fiskbitarna i såsen, och placera grönsaksringarna ovanpå tillsammans med hackad koriander. Ringla över olivolja och täck med lock. Låt grytan koka tills fisken är genomkokt och mör, cirka 10–15 minuter.

Kassavapuré


  1. Ta 3 dl av fiskspadet och lägg i en kastrull. Rör i kassavamjöl eller polenta och koka tills blandningen får en tjock och puréaktig konsistens. Servera purén tillsammans med fisken

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Vår
  • Sommar
  • Höst
  • Måltid
  • Middag
  • Maträtt
  • Gryta
  • Såser & röror
  • Huvudråvara
  • Grönsaker
  • Fisk
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Brasiliansk fiskgryta (Moqueca)

Detta kan intressera dig

Smartfisk på menyn i Kronoby

Vill du lära dig att hantera och tillaga goda vardagsmåltider med smartfisk? Vid Kronoby MI erbjuder vi en matlagningskurs där du får upptäcka och tillreda underutnyttjade inhemska fiskarter. Arran...

Bli skogsguide med Martha (Korsholm)

Vill du bidra till att fler seniorer får njuta av naturens läkande kraft? Marthaförbundet utbildar nu skogsguider som kan leda trygga, inspirerande och lågtröskel vandringar för personer i åldern 6...

Mia Hafréns tal från Centrs Martas 25-års jubileum

Ordförande Mia Hafrén representerade Marthaförbundet på Centrs Martas festligheter i Riga den 5 maj. Här kan du läsa hennes festtal.

Nyheter

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet