• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Brasiliansk fiskgryta (Moqueca)

Brasiliansk fiskgryta (Moqueca)
Max 45 min

Ingredienser


4 portioner


Gryta

1 kg
vit fisk (t.ex. gädda)
1/2 dl
jordnötter
1/2 dl
cashewnötter
3 cm
ingefära
2 msk
palmolja (eller 1 msk rybsolja + 1 msk smör)
4 dl
kokosmjölk
2
tomater
2
lökar
2
gröna paprikan
1 bunt
koriander
salt
olivolja

Kassavapuré

1/2 dl
kassavamjöl (maniok) eller polenta

Så gör du


  1. Rensa fisken. Skär fisken i kotlettbitar, så att ryggbenet sitter kvar med kött på bägge sidor. Smaksätt fisken med salt och peppar.
  2. Ta fram en stor stekpanna och stek jordnötter, cashewnötter och ingefära i hälften av oljan på medellåg värme. Stek tills nötterna blivit gyllenbruna, men akta så att de inte bränns. Mixa sedan till en slät sås i en mixer eller med stavmixer. Lägg i kokosmjölken och salt enligt smak.
  3. Häll tillbaka såsen i stekpannan tillsammans med resten av oljan. Skär tomat, paprika och lök i tunna ringar. Lägg fiskbitarna i såsen, och placera grönsaksringarna ovanpå tillsammans med hackad koriander. Ringla över olivolja och täck med lock. Låt grytan koka tills fisken är genomkokt och mör, cirka 10–15 minuter.

Kassavapuré


  1. Ta 3 dl av fiskspadet och lägg i en kastrull. Rör i kassavamjöl eller polenta och koka tills blandningen får en tjock och puréaktig konsistens. Servera purén tillsammans med fisken

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Vår
  • Sommar
  • Höst
  • Måltid
  • Middag
  • Maträtt
  • Gryta
  • Såser & röror
  • Huvudråvara
  • Grönsaker
  • Fisk
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Brasiliansk fiskgryta (Moqueca)

Detta kan intressera dig

Årets marthagärningar delades ut i Mariehamn

På Marthaförbundets årsmöte lördagen den 17 maj delades två utmärkelser ut: årets martha och årets marthaförening. Titlarna ges till personer och föreningar som med engagemang, kreativitet och driv...

Marthaförbundet

Gratis för alla marthor: Nyhetsbrevet 16 veckor till full koll

Alla medlemmar i Marthaförbundet kan kostnadsfritt beställa nyhetsbrevet "16 veckor till full koll". För icke-medlemmar kostar nyhetsbrevet 15 euro.

Ekonomi

”Man ska inte vara rädd fast det blåser kring öronen!”

Det finns legendariska marthor som man inte hittar genom att bläddra i gulnade arkivpapper. Ibland kan man allra lättast spåra upp dem per e-post och telefon. En av dem är Margit Aromäki i Kovjoki,...

Nyheter

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet