• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Brasiliansk fiskgryta (Moqueca)

Brasiliansk fiskgryta (Moqueca)
Max 45 min

Ingredienser


4 portioner


Gryta

1 kg
vit fisk (t.ex. gädda)
1/2 dl
jordnötter
1/2 dl
cashewnötter
3 cm
ingefära
2 msk
palmolja (eller 1 msk rybsolja + 1 msk smör)
4 dl
kokosmjölk
2
tomater
2
lökar
2
gröna paprikan
1 bunt
koriander
salt
olivolja

Kassavapuré

1/2 dl
kassavamjöl (maniok) eller polenta

Så gör du


  1. Rensa fisken. Skär fisken i kotlettbitar, så att ryggbenet sitter kvar med kött på bägge sidor. Smaksätt fisken med salt och peppar.
  2. Ta fram en stor stekpanna och stek jordnötter, cashewnötter och ingefära i hälften av oljan på medellåg värme. Stek tills nötterna blivit gyllenbruna, men akta så att de inte bränns. Mixa sedan till en slät sås i en mixer eller med stavmixer. Lägg i kokosmjölken och salt enligt smak.
  3. Häll tillbaka såsen i stekpannan tillsammans med resten av oljan. Skär tomat, paprika och lök i tunna ringar. Lägg fiskbitarna i såsen, och placera grönsaksringarna ovanpå tillsammans med hackad koriander. Ringla över olivolja och täck med lock. Låt grytan koka tills fisken är genomkokt och mör, cirka 10–15 minuter.

Kassavapuré


  1. Ta 3 dl av fiskspadet och lägg i en kastrull. Rör i kassavamjöl eller polenta och koka tills blandningen får en tjock och puréaktig konsistens. Servera purén tillsammans med fisken

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Vår
  • Sommar
  • Höst
  • Måltid
  • Middag
  • Maträtt
  • Gryta
  • Såser & röror
  • Huvudråvara
  • Grönsaker
  • Fisk
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Brasiliansk fiskgryta (Moqueca)

Detta kan intressera dig

Ny lättläst broschyr: Råd och recept för en fungerande vardag

Vår populära broschyr har fått en uppdatering! Marthaförbundets projekt Hantera vardagen presenterar en uppdaterad upplaga av broschyren "Råd och recept för en fungerande vardag". Här kan du bläddr...

Hushåll

Gratis för alla marthor: Nyhetsbrevet 16 veckor till full koll

Alla medlemmar i Marthaförbundet kan kostnadsfritt beställa nyhetsbrevet "16 veckor till full koll". För icke-medlemmar kostar nyhetsbrevet 15 euro.

Ekonomi

Emmerotto med kantareller

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet