Konsumtionskalendern för resten av 2023

Konsumtionskalendern för resten av 2023

Vi är glada att se att så många har deltagit i kampanjen Sparseptember, som precis som namnet antyder, firas varje september. Till årets utmaning hörde ekonomirådgivarnas nya Konsumtionskalender, som nu är tillgänglig för resten av år 2023.

I konsumtionskalendern fyller man i hur man konsumerar: dagar då man inte köpt något, dagar då man handlat undantagsvis och dagar då man har köpt saker utanför ens egna prioriteringsområden. Ett enkelt sätt att avväga om inköpet är nödvändigt eller inte, är att fundera över om inköpet är ett behov eller ett begär:

Behov: Det som vi verkligen behöver för vårt dagliga liv och vår överlevnad. Till exempel inkluderar detta veckohandlingen av mat till familjen, betalning av återkommande fakturor, transport och inköp av nya vinterskor inför den kommande säsongen.

Begär: Det vi inte nödvändigtvis behöver för vår överlevnad, men som vi gärna vill ha eller unna oss. Begreppet 'villhöver' används ofta för att beskriva dessa inköp. Hit hör extra kläder, småköp som godis och kaffe, eller impulsköp som görs på grund av bristande planering.

Konsumtionskalendern ger oss en struktur och insikt i vår konsumtion, ofta mycket mer än vad vi tror. Precis som med allt annat kräver det träning för att uppnå resultat. Därför uppmuntrar vi alla att inte sluta följa upp sin konsumtion efter endast en månad. Nedan hittas konsumtionskalendern även för oktober, november och december, så att du kan fortsätta sätta upp egna målsättningar och prioriteringar för ekonomin under resten av året.

Behöver du tips för att komma igång?

Lyssna på ekonomirådgivarnas poddcast Prata pengar-podden. I avsnitt 29 och avsnitt 30 diskuteras Sparseptember och Konsumtionskalendern, och många bra tips ges.

Vi vill även gärna höra hur det går för dig och din konsumtionskalender! Hör gärna av dig med tankar, respons eller för att dela med dig av hur många gröna dagar du lyckats få under en månad. Du når oss på: ekonomi@martha.fi

Lycka till!

Oktober

November

December

Se alla artiklar