Medlemsnytt: December 2021

Medlemsnytt: December 2021

Årets sista medlemsbrev är här! Vi tackar för att ni har tagit del av våra tips och recept under 2021. Njut av den stundande adventstiden tillsammans med Marthaglöggen 2021!

Årets Marthaglögg 2021


Årets marthaglögg 2021 kommer med lingon

Varje år bjuder Marthaförbundet på en ny och spännande glöggsmak. Ifjol var det havtorn, i år blir det lingonsmak! Glöggen är lätt att göra och receptet hittar du som vanligt i receptbanken.

Årets marthaglögg 2021

Snart öppnar julakuten – den 20 till 21 december löser vi julproblem!

Blev skinkan för salt eller julgröten vidbränd? Kan man frysa lådorna i ugnsformen eller använda pepparkakskryddor vars bäst före-datum passerat?

Måndagen den 20.12 och tisdagen den 21.12 är Marthaförbundets rådgivare är på plats och svarar på alla tänkbara julfrågor. Julakuten har öppet mellan 9–15. Du når julakuten på numret 044 402 6883 eller genom att mejla till hushall@martha.fi eller ekonomi@martha.fi. Du kan också ställa dina frågor via Facebook eller Instagram!

Ungmarthas julkalender är på slutrakan

Räkna ner till julafton tillsammans med Ungmartha! Årets julkalender innehåller recept och pysseltips för alla: barn, unga och vuxna. Varje decemberdag fram till julafton publiceras ett recept eller ett pysseltips.

I recepten använder vi främst inhemska råvaror och i pysslet naturmaterial eller återvunnet. För recepten står i år Ungmarthas kurs- och lägerledare som delar med sig av sina bästa julrecept! Följ Ungmartha på Instagram eller Facebook eller kika in på ungmartha.fi.


5 tips för ett minskat matsvinn kring jul

  1. Planera menyn inför juldagarna! Tänk gärna i det här skedet ut allt gott du kan tillreda av eventuella rester. Smördegsknyten, plockmat till nyårsfirandet och pyttipanna är rätter som gör sig väl baserade på rester från exempelvis julhelgen.
  2. Planera inköpslistan enligt ”packa kappsäcken-principen” – halvera mängden mat du ämnat skaffa så undviker du svinn.
  3. Beräkna rätt inför julmiddagen! Kom ihåg, serverar du en buffé med ett tiotal rätter eller flera kan du minska mängden per person något. I tabellen hittar du uträkningar för bland annat gravad fisk, uppskärningar, kokt potatis, rökt fisk, ostbricka och dryck.
  4. Gör en uppköpslista och följ listan genom att hålla huvudet kallt och fötterna på jorden också i den allmänna köphysterin i mataffären. Har du ett välutrustat grundförråd kommer du långt med färre ingredienser.
  5. Ta väl vara på all mat du burit hem. Genom rätt förvaring och hantering och en sund kökshygien håller sig maten väl. Ta fram bara så mycket som du uppskattar att går åt till en måltid.

Recept på julens rester

Marthaförbundet håller stängt över jul och nyår

Vi håller stängt från och med 22.12.2021 och är tillbaka 10.1.2022. 

Vi vill gärna veta vad du tycker om medlemsbrevet!

Du kan delta i vår enkät om Medlemsnytt. Alla svar behandlas anonymt och konfidentiellt, enskilda svarare kan inte identifieras. Det tar ungefär 5 minuter att besvara frågorna. Varmt tack på förhand för att du deltar i enkäten!

Till enkäten

Hela Marthaförbundets personal önskar dig en riktigt god jul!

Se alla artiklar