• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Pizzalängd på julens rester

Pizzalängd på julens rester
Max 60 min

Ingredienser


Deg

12 g
färsk jäst (1/8 av en bit)
1 1/2 dl
vatten
1/2 tsk
salt
1 msk
rybsolja
Cirka 3 dl
jästbrödsmjöl + mjöl till utbakning

Fyllning 1

3/4 dl
tomatsås
100 g
kalkon eller skinka från julbordet eller varmrökt fisk
60 g
ost (1 ½ dl)
1/2 tsk
oregano

Fyllning 2

1/2 tsk
rypsolja
50 g
palsternacka
50 g
champinjoner eller cirka ½ dl förbehandlad skogssvamp
1
vitlöksklyfta
1 krm
salt 

Så gör du:


  1. Smula jästen i en skål.
  2. Värm vatten fingervarmt (37 grader) i en kastrull. Häll vätskan över jästen och rör om.
  3. Tillsätt salt och olja. Rör ner mjölet lite i taget till en smidig deg, knåda degen en stund för hand.
  4. Låt degen jäsa cirka 30 minuter under bakduk.

Förbered fyllning 1


  1. Finfördela kalkon/skinka/fisk.
  2. Riv osten.

Förbered fyllning 2


  1. Skala och riv palsternacka.
  2. Hacka/skiva svampen.
  3. Hetta upp olja i en stekpanna och stek svamp, palsternacka och pressad vitlök några minuter.
  4. Smaka av med salt.

Utbakning


  1. Forma degen till en boll på mjölat bakbord.
  2. Kavla ut degen till en avlång platta. Flytta till en plåt med bakplåtspapper.
  3. Bred på tomatsås, strö på kalkon/skinka/fisk, riven ost och oregano. Eller bred över svampfyllningen.
  4. Rulla ihop plattan från långsidan och placera skarven ner mot bakplåtspappret. Kläm ihop ändorna på längden.
  5. Klipp längden med hjälp av en sax.
  6. Låt jäsa under bakduk medan ugnen värms. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Pensla längden med äggula och grädda längden i cirka 20 minuter.

Kategorier

  • Recept
  • Måltid
  • Middag
  • Maträtt
  • Ugnsrätt
  • Pizza & smörgåsar
  • Huvudråvara
  • Restmat
  • Mattraditioner
  • Jul
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Pizzalängd på julens rester

Detta kan intressera dig

Pizza med tomat och fisk

Recept

Pizza med svamp och blåbär

Recept

Pizza med fänkål och lök

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet