Kom igång med budgetering

Kom igång med budgetering

Att ha en budget innebär helt enkelt att du planerardin ekonomi i förväg. Utan en budget finns risken att pengarna tar slut och du kan känna dig osäker och otrygg i din ekonomi.

En budget är en plan för hur du använder dina pengar. Följ upp vart dina pengar vanligtvis går och justera enligt behov!

Budgetering i tre steg

  1. Gör en kostnadsuppföljning: Följ upp dina utgifter under de kommande tre månaderna, eller genom att titta på de senaste tre månaderna. Samla kvitton, anteckna utgifter och använd din bankhistorik. Kategorisera dina utgifter under huvudkategorier, och skapa underkategorier om det behövs, anpassade efter din livssituation.
  2. Välj ett budgetverktyg och börja budgetera: Välj ett budgetverktyg och fyll i de olika kategorierna i din budget. Baserat på din kostnadsuppföljning bestämmer du rimliga gränser för utgifterna inom varje kategori (exempelvis boende, mat, nöje) per månad. Budgetering handlar om att planera användningen av dina pengar så effektivt som möjligt. Dina inkomster ska täcka dina grundbehov som hyra och mat, men även göra det möjligt för dig att njuta av livet och följa dina drömmar. För att underlätta budgeteringen kan du överväga att granska fasta kostnader som boende och transport endast när det behövs och i din månatliga budget fokusera på utgifter som tenderar att variera, såsom som mat, nöje och hobbyer. Glöm inte att inkludera sparande i din budget.
  3. Följ upp: Avsätt regelbunden tid, exempelvis en gång i veckan, för att fylla i dina utgifter och se till att din budget håller. I slutet av månaden kan du utvärdera hur väl du har följt budgeten och om det finns utrymme för förbättring. Kom ihåg att justera din budget och din ekonomiska situation förändras, till exempel om du får en högre lön eller om nya utgifter tillkommer.

Ladda ned budgetbotten här

Fler artiklar på Flytta.fi

Ekonomi

Ett år av Flytta hem

Ekonomi

Poddar och klassrumsuppgifter

Ekonomi

Flytta hem-podden, del 2: Ta hand om ditt hem

Ekonomi

Flytta hem-podden, del 1: Hitta din bostad

Ekonomi

Kan vi äga och dela vår utrustning på stugan?

Se mera
Se alla artiklar