De miljövänligaste städmedlen finns i skafferiet

De miljövänligaste städmedlen finns i skafferiet

Dagens utmaning: Testa på att använda skafferiråvaror då du städar. Ättikan är bra till mycket, och soda, citron och sockerbit biter på de flesta fläckar, beläggningar och ingrodd smuts. Billigt och miljövänligt.

Med regelbunden städning, kvalitativa städredskap och miljövänliga eller hemlagade rengöringsmedel blir du en miljöhjälte i hemmet. Ta del av våra tips och råd för lite snällare städning, utan starka kemikalier.

Kemikaliesmart städning innebär att man väljer rengöringsmedel som är bra för oss och för miljön. En grundregel är färre rengöringsmedel och goda redskap. För rengöring av lättsmutsade ytor räcker det oftast med en liten mängd talltvål eller miljömärkt diskmedel utspätt i vatten. Tänk även på att du vid övergången till mer kemikaliesmart städning inte genast behöver slänga bort alla tidigare rengöringsmedel, du kan göra omställningen stegvis.

Man behöver inte storstäda jämt för att ha ett rent och fräscht hem. Följ marthas rekommendationer för de enkla saker du kan göra varje dag och lägg märke till vilken skillnad det gör! 

VARJE DAG

  • Vädra sovrummet medan du borstar tänderna på morgonen. Lämna sängen obäddad under tiden. Det är viktigt att låta sängen luftas efter att man sovit en hel natt i den.
  • Torka arbetsbänk, diskho och matbord. Diska undan kärl eller sätt dem i diskmaskin.
  • Sortera soporna i rätt kärl. För ut soporna innan de börjar lukta illa.
  • Ifall du spiller något på golvet är det fiffigast att direkt putsa upp det. En sopborste med skyffel är bra att sopa upp brödsmulor från golvet med.

ALLRENGÖRING

Blanda 1 del ättika med 9 delar vatten och 5 droppar miljömärkt diskmedel i en sprayflaska och använd där det behövs i hemmet från tvättrum till kök.

BADRUMSRENGÖRING

Använd tallsåpa för att göra rent toalettstolen. Spruta in i toaletten och rengör med borsten. Rengör även utsidan av toalettstolen med trasa, tallsåpa och vatten.

AVLOPPSRENGÖRING

Soda och ättika i golvbrunnen löser upp fett och kalkavlagringar. Häll ner 1⁄2–1 dl soda och 1–2 dl ättika i golvbrunnen. Låt pysa och verka en stund och häll sedan över 10 liter hett vatten. Du kan också byta ut soda och ättika mot 1–2 dl tallsåpa som du häller i på kvällen och tillsätter vattnet på morgonen.

Läs mer om kemikaliefri städning här: 

https://www.martha.fi/vardagskunskap/metoderna-medlen-husmorsknepen-allt-om-miljovanlig-stadning

https://www.martha.fi/vardagskunskap/stada-kemikaliesmart-expertens-basta-tips

https://www.martha.fi/vardagskunskap/hur-ofta-ska-man-sta%CC%88da-1

https://www.martha.fi/vardagskunskap/kemikaliesmarta-rengoringsmedel

Se alla artiklar