Miljövänliga rengöringsmedel

Miljövänliga rengöringsmedel

Ersätt konventionella rengöringsmedel med miljövänliga alternativ. Vi har tipsen för lite snällare städning!

Rengöring

Välj parfymfria rengöringsprodukter. Ättika, tallsåpa, matsoda, citron och galltvål är goda alternativ till vanliga rengöringsmedel. Med vatten och en trasa får man bort vardaglig smuts. Vid nyinköp välj en dammsugare med HEPA-filter. Vädra gärna dagligen med korsdrag.

Tvättmedel

Välj miljömärkt klädtvättmedel och dosera sparsamt. För att göra tvätten mjuk kan två teskedar ättika med dubbel mängd vatten tillsättas i sköljfacket. Ättikan har antibakteriella egenskaper och blir doftfri när den torkar.

Städa med ingredienser från köket

Ättika, tallsåpa och matsoda kan användas till vardaglig städning i hemmet. 

Allrengöring

Blanda 1 del ättika med 9 delar vatten och 5 droppar miljömärkt diskmedel i en sprayflaska och använd där det behövs i hemmet från tvättrum till kök.

Badrumsrengöring

Använd tallsåpa för att göra rent toalettstolen. Spruta in i toaletten och rengör med borsten. Rengör även utsidan av toalettstolen med trasa, tallsåpa och vatten. Om du vill desinficera toaletten kan du spraya en blandning av vatten och ättika i och på stolen. Torka rent med vatten. För en lätt rengöring av toaletten kan man hälla en skvätt ättika i toalettstolen till natten, skrubba runt med borste på morgonen och spola.

WC-bomb

För grovstädningen kan du göra en egen wc-bomb. Använd handskar. 

Blanda 1 1⁄2 dl matsoda och 3⁄4 dl citronsyra i en skål. Häll 1⁄2 dl vattnen i en sprayflaska och spruta lite i taget ner i blandningen medan du rör om. Försök tillsätta så lite vatten som möjligt men så att du får blandningen formbar (som våt sand). När blandningen håller formen då man klämmer ihop handen är det tillräckligt med vatten. Tryck då hårt ner blandningen i en isbitsform och låt torka över natten. Lossa bitarna och förvara i en lufttät burk.

Bomben läggs ner i toalettstolen och får verka i 5 minuter. Borsta stolen ren med toalettborsten och skölj med vatten.

Avloppsrengöring

Soda och ättika i golvbrunnen löser upp fett och kalkavlagringar. Häll ner 1⁄2–1 dl soda och 1–2 dl ättika i golvbrunnen. Låt pysa och verka en stund och häll sedan över 10 liter hett vatten. Du kan också byta ut soda och ättika mot 1–2 dl tallsåpa som du häller i på kvällen och tillsätter vattnet på morgonen.

Kalkborttagning

Kalkavlagringar kan ansamlas exempelvis i kaffekokare eller i badrummet runt kranar och dusch. Med ättika får du bort kalkavlagringar på kranen och i duschen. Undvik ättika på fogar eftersom syran i ättika kan skada fogmassan.

Ugnsrengöring

Bred ut tallsåpa i ugnen med en mjuk borste eller trasa och värm ugnen till 60 grader. Stäng av ugnen och låt svalna. Skura ugnen och torka ur den med en våt trasa, se till att all tallsåpa torkas bort. Undvik stålull eller björntunga eftersom det skadar emaljen och gör att smutsen fastnar lättare nästa gång. Ifall maten kokar över i ugnen kan du strö salt över fläcken och sopa bort saltet när ugnen svalnat.

Undvik

  • Städmedel med allergiframkallande ämnen, till exempel isothiazolinoner och parfym.
  • Doftämnen, till exempel limonene, cinnamal, gerianiol (allergiframkallande), de kan vara irriterande för hud, ögon och luftvägar.
  • Rengöringsmedel i sprayflaska. Spray lämnar små droppar med skadliga ämnen i luften, som man senare andas ner i lungorna.
  • Antibakteriella rengöringsmedel. De kan göra bakterierna resistenta, alltså mer motståndskraftiga.
  • Sköljmedel.

Miljömärkningar på rengöringsmedel

Svanen är en nordisk miljömärkning som granskar miljöpåverkan på produktens hela livscykel.

EU Ecolabel är en internationell miljömärkning inom EU. Principerna är de samma som för Svanenmärkningen.

Allergi- och astmaförbundets märkning ges till produkter som är granskade för allergener, parfymer, eteriska oljor och irriterande ämnen.

Kom ihåg!

Torka och skölj av!

Torka alltid till sist med vatten så att inte rester av rengöringsmedel blir kvar på ytor!

Se alla artiklar