• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Piroger med morots- eller speltgrötsfyllning

Karelska piroger
Över 60 min

Ingredienser


15 piroger


Alternativ 1: Piroger med morotsgrötsfyllning

1 1/2 dl
emmergryn
4 dl
vatten
6 dl
havredryck
1–2
rivna morötter
1/2 tsk
salt

Alternativ 2: Piroger med speltgrötsfyllning

2 dl
vatten
2 dl
hela speltkorn
1 l
helmjölk
1/2 tsk
salt

Deg

2 dl
kallt vatten
4 dl
rågmjöl
1 dl
speltmjöl
1/2 tsk
salt

Gör så här


  1. Alternativ 1: Skala och riv morötterna. Koka upp vatten i en kastrull och rör ner morot och emmergryn. Låt vattnet koka in och späd därefter med havredryck, lite i taget. Låt gröten koka på svag värme i cirka 1–2 timmar. Rör om med jämna mellanrum.
  2. Alternativ 2: Koka upp vatten i en kastrull och rör ner speltgryn. Låt vattnet koka in och späd därefter med mjölk, lite i taget. Låt gröten koka på svag värme i cirka 1–2 timmar. Rör om med jämna mellanrum.
  3. Deg: Blanda snabbt ihop alla ingredienser, knåda degen och forma till en rulle som är cirka 5 cm i diameter.
  4. Skär rullen i 15 delar, kavla ut till tunna ovala pirogskal. Fyll dem med en klick gröt, nyp ihop dem med tummen och pekfingret.
  5. Placera pirogerna på en ugnsplåt och grädda i 270 graders ugnsvärme i cirka 8 minuter.
  6. Pensla med en blandning av smält smör och vatten och avnjut pirogerna ljumma, exempelvis med kallrökt gädda.

MARTHA
TIPSAR

Kortare koktid: Blötlägg emmer- och speltkorn över natten för kortare koktid

Kategorier

  • Recept
  • Måltid
  • Frukost, brunch
  • Mellanmål
  • Picknick
  • Maträtt
  • Gröt
  • Salta bakverk
  • Huvudråvara
  • Spannmål
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Karelska piroger

Detta kan intressera dig

D2 A4401web

Vegetarisk Wellington med svamp och nötter

Recept
D2 A4376web

Falafelbullar gjorda på ärtsoppa

Recept
Ciabatta

Glutenfri ciabatta

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsstöd
  • Föreningsteknik
  • Karta över marthaföreningar
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Frågor & Svar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet