• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Piroger med morots- eller speltgrötsfyllning

Piroger med morots- eller speltgrötsfyllning
Över 60 min

Ingredienser


15 piroger


Alternativ 1: Piroger med morotsgrötsfyllning

1 1/2 dl
emmergryn
4 dl
vatten
6 dl
havredryck
1–2
rivna morötter
1/2 tsk
salt

Alternativ 2: Piroger med speltgrötsfyllning

2 dl
vatten
2 dl
hela speltkorn
1 l
helmjölk
1/2 tsk
salt

Deg

2 dl
kallt vatten
4 dl
rågmjöl
1 dl
speltmjöl
1/2 tsk
salt

Gör så här


  1. Alternativ 1: Koka upp vatten i en kastrull och rör ner emmergrynen. Låt vattnet koka in och späd därefter med havredryck, lite i taget. Låt gröten koka på svag värme i cirka 1–2 timmar. Rör om med jämna mellanrum.
  2. Alternativ 2: Skala och riv morötterna. Koka upp vatten i en kastrull och rör i morot och spelgryn. Låt vattnet koka in och späd därefter med mjölk, lite i taget. Låt gröten koka på svag värme i cirka 1–2 timmar. Rör om med jämna mellanrum.
  3. Deg: Blanda snabbt ihop alla ingredienser, knåda degen och forma till en rulle som är cirka 5 cm i diameter.
  4. Skär rullen i 15 delar, kavla ut till tunna ovala pirogskal. Fyll dem med en klick gröt, nyp ihop dem med tummen och pekfingret.
  5. Placera pirogerna på en ugnsplåt och grädda i 270 graders ugnsvärme i cirka 8 minuter.
  6. Pensla med en blandning av smält smör och vatten och avnjut pirogerna ljumma, exempelvis med kallrökt gädda.

MARTHA
TIPSAR

Kortare koktid: Blötlägg emmer- och speltkorn över natten för kortare koktid

Kategorier

  • Recept
  • Måltid
  • Frukost, brunch
  • Mellanmål
  • Picknick
  • Maträtt
  • Gröt
  • Salta bakverk
  • Huvudråvara
  • Spannmål
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Piroger med morots- eller speltgrötsfyllning

Detta kan intressera dig

Grillad nykål, bönröra med rostad vitlök och brynt dillsmör

Recept

Helgrillad gös med algoli

Recept

Krämig abborrgryta med tomat och kapris

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet