Chardonnay till mörten och beaujolais till braxen

Chardonnay till mörten och beaujolais till braxen

Så matchar du rätt vin till mört och braxen.

Konserverad mört i tomatsås

”En otroligt god rätt, som passar perfekt med ett lätt, rött vin utan tanniner, som en beaujolais.”

Eklagrad chardonnay: Ett vitt vin med fatkaraktär passar utmärkt till den inlagda mörten. Umamin i tomaten går väl ihop med fatinslaget.

Beaujolais: Den konserverade stilen i rätten gjorde sig väl med det tanninfria röda vinet. Friskheten i vinet gick också bra med aiolin och brödet. Andra lätta och medelfylliga rödviner som vissa av Pinot Noir-druvan eller en Bardolino lönar sig också att testa.

Övriga dryckesrekommendationer

  • Beaujolais eller ett annat lätt friskt rödvin
  • Chardonnay med fatinslag
  • Manzanilla, fino
  • Mineralvatten

Fish & chips på braxen

”De feta och smöriga smakerna möts med fördel av en frisk, syrlig och fruktig dryck.”

Eklagrad chardonnay: Den eklagrade chardonnayen har en smörighet i smaken som harmonierar väl med chipsen och de friterade smakerna.

Beaujolais: Friskheten, syran och fruktigheten i vinet möter väl smakerna i rätten.

Övriga dryckesrekommendationer

  • Chardonnay med fatinslag, exempelvis från Kalifornien
  • Manzanilla eller annan torr sherry
  • Lätt rött vin

Braxen i ugn med svamp

”Ugnsbraxen med tomatsås och i synnerhet de stekta sopparna vill ha ett vin.”

Silvaner: Silvanerdruvan går hand i hand med såväl svampen som braxen.

Övriga dryckesrekommendationer

  • Ett lätt, friskt rött vin med låga tanniner.
Se alla artiklar