Världens bästa bärland

Världens bästa bärland

Leif Blomqvist är odlare i själ och hjärta, av arv och miljö. Mormor var krigsänka och drygade ut klena inkomster med blygsam bärodling och torgförsäljning i Kronoby på 70-talet. För en 7–8 åring som Leif kändes odlingarna förstås enorma och troligen var det där grunden lades för hans framtida karriär. För 35 år sedan började han själv driva upp plantor, då vid sidan av sitt vanliga jobb. Småningom utökades plantskolningen, Leif utbildade sig till både trädgårdsmästare och plantskolemästare och driver sedan 20 år plantskola på heltid. Blomqvists Plantskola i Lepplax öster om Jakobstad sysselsätter 5–6 personer året runt och 20–35 personer under odlingssäsongen. En viktig del av verksamheten är att hitta och föröka bärbuskar som tål, eller kanske rent av frodas i, det finska klimatet.

– Trädgårdsmänniskor och odlare söker ständigt efter bättre, mer hälsosamma och härdiga bär, säger Leif.

Perfekt klimat för bär

Klimatet i Finland är på samma gång kärvt och gynnsamt för odlare. Stränga vintrar och sena frostnätter på våren sliter hårt på de härdigaste av växter. Dessutom förändras klimatet – det blir inte nödvändigtvis lättare att odla för att det blir varmare. I stället förlorar vi den skyddande snön på vintrarna. Samtidigt tar kylan kål på många av skadedjuren och de ljusa, svala sommarnätterna låter skörden mogna långsamt till sin allra bästa smak.

– Vi har faktiskt världens bästa förutsättningar för att odla goda och nyttiga bär. Bären får ljuset de behöver för att utveckla arom och bli söta, men de mognar inte för snabbt. Dessutom gör vårt klimat bären extra nyttiga. De ljusa kvällarna flödar av infrarött ljus som behövs för att alla hälsosamma antioxidanter ska utvecklas. Ju längre norrut desto bättre och godare bär, säger Leif.

Bär från hela världen

I Leifs nätverk finns bärodlare och forskare från hela världen. Han reser mycket själv och har goda kontakter både i Kanada och Ryssland, där klimatet påminner om det finska.

– I Kanada träffade jag forskare på universitetet i Saskatchewan. De har satsat mycket på att ta fram nya bärsorter. Där fick jag provsmaka bland annat på en massa försökssorter av lågväxande buskkörsbär. Den första sorten finns och försökas nu hos oss i handelsträdgården, Carmine Jewell. Blåbärstry är ett annat relativt nytt bär på den finländska marknaden. Det förädlas i både Ryssland och Kanada och upptäcktes även det av Leif via kontakter på olika universitet.

– Blåbärstry har mycket högt innehåll av antioxidanter, mest av alla bär tillsammans med aronia.

Leif var också först i landet med odling av vinterhärdiga vindruvor som importerades från Baltikum.

– Vi har faktiskt moderplantan kvar, den är över 20 år gammal, ger fortfarande skörd och är ursprunget till tiotusentals vinstockar i hela Finland.

Favoriter i trädgården

I sin egen trädgård har Leif nyligen dragit fram med grävmaskinen för att förnya stora delar. Vissa buskar är givna – häggmispeln Amelanchier laevis ’Ballerina’ till exempel. En släkting till saskatoon med frodigt vacker blomning i vitt, som ger goda bär med sötma och syrlighet och ton av mandel och dessutom har en fin, kopparröd höstfärg. Blåbärstry i olika former får troligen också flytta in.

– Det är extra trevligt med bärbuskar som även ser bra ut. Och blåbärstryn är rolig för att den mognar så tidigt, redan innan jordgubbarna, med söta bär som är väldigt användbara i köket. Den fungerar dessutom i hela landet.

Bär är vardagslyx

Det är goda tider för buskbären just nu. Folk är hälsomedvetna och intresserade av vad de stoppar i sig. Då Leif öppnar trädgårdsbutiken för säsongen har han noterat att fler och fler går raka vägen till bäravdelningen.

– Det sägs att när det är dåliga tider så vill folk odla sådant som de kan äta upp, det är väl något slags dröm om att bli självförsörjande. Och jag tycker verkligen att man gör rätt i att plantera många sorters buskbär så att man förlänger sin säsong. Att kunna gå ut i sin egen trädgård och provsmaka och laborera i köket – det är en otrolig vardagslyx.

Text: Anna Karlsson
Se alla artiklar