• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Kokt gädda med äggsås

Kokt gädda med äggsås
Max 60 min

Ingredienser


4 portioner


Kokt fisk

Ca 1 kg
hel, rensad gädda
1 msk
salt
1 L
vatten
1
lök
1
morot
5
kryddpepparkorn

Äggsås

50 g
smör
2
hårdkokta ägg
1/2 dl
vispgrädde
1–2 msk
vetemjöl
Fiskspad från den kokta fisken
Finklippt persilja eller dill

Så gör du:


  1. Rensa fisken (fjälla eller flå den inte) och skär den i portionsbitar med en stor kniv eller köttyxa. Skölj “kotletterna”, se till att få bort så mycket blod som möjligt längs ryggraden.
  2. Lägg fiskbitarna i en kastrull med kallt saltat vatten, låt det sjuda upp och skumma av.
  3. Tillsätt pepparkorn, den ansade löken och moroten skurna i bitar. Låt fisken sjuda långsamt tills ryggfenorna lätt kan lossas (ca 20 min).
  4. Tillred äggsåsen: Hacka äggen. Smält smöret i en kastrull och blanda det med fiskspad, grädde och de hackade äggen. Avred med lite vetemjöl blandat i vatten, så att såsen blir lagom simmig. Tillsätt finklippt persilja eller dill.
  5. Lyft fisken ur spadet och avlägsna eventuellt skinnet innan servering. Servera fisken med äggsås och kokt potatis!

MARTHA
TIPSAR

Servera gärna gäddan med mormorsgurka! Recept hittas här.

Kategorier

  • Recept
  • Måltid
  • Middag
  • Maträtt
  • Huvudrätter
  • Huvudråvara
  • Fisk
  • Smartfisk
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Kokt gädda med äggsås

Detta kan intressera dig

Grillad nykål, bönröra med rostad vitlök och brynt dillsmör

Recept

Helgrillad gös med algoli

Recept

Krämig abborrgryta med tomat och kapris

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet