Kokt gädda med äggsås
                        
                            
                        
                        Max 60 min
                    
                                Ingredienser
4 portioner
Kokt fisk
Ca 1 kg
 hel, rensad gädda
                    1 msk
 salt
                    1 l
 vatten
                    1
 lök
                    1
 morot
                    5
 kryddpepparkorn
                    Äggsås
50 g
 smör
                    2
 hårdkokta ägg
                    1/2 dl
 vispgrädde
                    1–2 msk
 vetemjöl
                    Fiskspad från den kokta fisken
                    Finklippt persilja eller dill
                    Så gör du:
- Rensa fisken (fjälla eller flå den inte) och skär den i portionsbitar med en stor kniv eller köttyxa. Skölj “kotletterna”, se till att få bort så mycket blod som möjligt längs ryggraden.
- Lägg fiskbitarna i en kastrull med kallt saltat vatten, låt det sjuda upp och skumma av.
- Tillsätt pepparkorn, den ansade löken och moroten skurna i bitar. Låt fisken sjuda långsamt tills ryggfenorna lätt kan lossas (cirka 20 minuter).
- Tillred äggsåsen: Hacka äggen. Smält smöret i en kastrull och blanda det med fiskspad, grädde och de hackade äggen. Avred med lite vetemjöl blandat i vatten, så att såsen blir lagom simmig. Tillsätt finklippt persilja eller dill.
- Lyft fisken ur spadet och avlägsna eventuellt skinnet innan servering. Servera fisken med äggsås och kokt potatis!
 
               
       
      