Välmående och sociala relationer

Välmående och sociala relationer

För att må bra i ditt nya hem måste du se till att du tar hand om ditt eget välmående och dina sociala relationer.

Sociala relationer

Ditt välmående är bland annat kopplat till dina sociala relationer. Att bygga och underhålla positiva band med vänner, familj och kanske nya bekantskaper är en viktig del av ditt välmående. Socialt stöd kan hjälpa dig att hantera stress och känna samhörighet och glädje. Flyttar du till en ny ort kanske du inte känner så många där? Gå gärna med i studentföreningars evenemang eller kolla upp om din nya ort har samma fritidsverksamhet och hobbyer som orten du flyttar ifrån. Det är många som är i samma situation och gärna lär känna dig.

Känns vardagen tung och stressig?

För att hantera stress kan du prova djupandningsövningar och kort meditation för att lugna sinnet. Glöm inte heller bort att ditt fysiska välmående ökar ditt välbefinnande. Organisera tid och uppgifter med att göra-listor, och kom ihåg att sätta gränser för att undvika överbelastning.

Om du känner dig överväldigad, tveka inte att kommunicera med dina lärare, din arbetsgivare, dina vänner eller rumskamrater. Dela känslor med vänner eller professionella. Ibland kan anpassningar eller stöd vara tillgängliga för att underlätta din situation. Det finns även många tjänster som gärna hjälper dig vid behov, exempelvis Ärligt Talat-chatten.

Fysiskt välmående

Att flytta hemifrån innebär inte bara att du måste ta ansvar för ditt boende och din ekonomi, utan också för din egen hälsa och ditt välmående. Det fysiska välmåendet är en viktig pusselbit för att du ska kunna trivas och lyckas i din nya livsfas.

  1. En balanserad kost: En näringsrik kost är bränslet som driver din kropp och hjärna. Att äta varierat och undvika överdriven konsumtion av bearbetade livsmedel kan hjälpa dig att bibehålla en hälsosam vikt och energinivå. Läs mera om kosten i kapitel 4.
  2. En god nattsömn: Sömn är avgörande för din fysiska och mentala återhämtning. Att prioritera tillräckligt med sömn, vanligtvis 7–9 timmar per natt, hjälper dig att hålla dig alert, fokuserad och full av energi under dagen. Att ha en regelbunden sovrutin kan ge dig bättre god sömnkvalitet.
  3. Rörelse och motion: Att vara fysiskt aktiv har många fördelar för din hälsa. Regelbunden motion stärker ditt immunsystem, minskar stress och främjar en positiv mental hälsa. Du behöver inte ägna dig åt intensiva träningspass, små förändringar som att promenera, cykla eller dansa kan göra en stor skillnad. Dessutom är det också ofta förmånligare än att välja buss eller bil.

Genom att ta hand om ditt fysiska välmående när du flyttar till ditt eget hem, kan du skapa en bra grund för att klara av utmaningar och möjligheter som den nya fasen i ditt liv erbjuder.

Fler artiklar på Flytta.fi

Ekonomi

En billigare sommar med familjen - vi tipsar om 6 gratisaktiviteter

Ekonomi | Ekologi

Vad betyder cirkulär ekonomi? Marthaförbundet förklarar!

Ekonomi

Maria Österåker: Pengakoll i telefonen är nyckeln till en bättre ekonomisk översikt

Ekonomi | Marthaförbundet

Dags att börja budgetera sommarens glassar och jordgubbar

Ekonomi | En euro i taget

Har vi tillräcklig digital ekonomisk kompetens?

Se mera
Se alla artiklar