#SparSeptember är här - antar du vår sparutmaning?

#SparSeptember är här - antar du vår sparutmaning?

Konceptet #SparSeptember är en motvikt till de stora konsumtionsdagarna som kommer under hösten: CyberMonday och BlackFriday. Under en månads tid uppmuntrar vi alla att hitta nya eller återuppliva gamla sätt att spara pengar i vår vardag. 2022 är det mer aktuellt än någonsin.

När vi sparar planerar vi för vår framtid och jobbar aktivt för att uppnå drömmar. Att spara handlar om att prioritera det som verkligen är viktigt för oss och ger oss glädje och lämna bort sådant som inte ger tillräckligt med glädje. Ibland kan vi behöva en utmaning för att väcka motivationen och tävlingsinstinkten i oss. #SparSeptember är en sådan utmaning!

Här följer Marthaförbundets ekonomirådgivares utmaningar för #sparseptember. Utmaningarna hoppas vi att ska inspirera till en mer hållbar livsstil och vi hoppas att ni delar med er av utmaningarna via sociala medier och utmanar även era vänner och bekanta. Vilken utmaning antar du?

#SparSeptember-utmaningar


Lätt nivå

  1. Ta I bruk Marthaförbundets sparplan: den hjälper dig att ställa upp målsättningar och räkna ut hur mycket du måste spara per månad för att uppnå din målsättning.

  2. Visualisera ditt sparmål och gör det konkret! För någon kan det fungera att ha en bild på kylskåpet eller telefonen, för någon annan att följa med hur ditt sparande utvecklas i en excelgraf. Du kan också aktivera en nedräkning i din telefon till när ditt sparmål ska vara uppnått och din dröm kan uppfyllas.

  3. Sök inspiration! Anmäl dig till vår digitala föreläsning (https://www.martha.fi/eveneman... ) för spartips och motivation. Lyssna också på några avsnitt av ekonomirådgivarnas Prata pengar-podden. Under sparseptember kan vi tipsa om avsnitt nummer 12 (hur budgeterar man?) och 13 (börja placera). Alla avsnitt finns på Spotify och SoundCloud!


Medel nivå

  1. Veckohandla hela september, och undvik alla småköp. Gör en veckomeny och inköpslista därefter, och handla enligt den. Då handlar du bara det du kommer äta upp. Även uteluncherna kan med fördel hoppas över! Utmana dig själv till att tillreda förmånliga vardagsrätter.

  2. Välj bort all icke-nödvändig konsumtion. Tröjan som du vill spontan-köpa säger du nej till och utekvällen med kompisar kan bli en långpromenad och matlagning hemma hos någon istället.

  3. Konkurrensutsätt alla dina tjänster. Kunde du få ett billigare telefonavtal, försäkringar, banktjänster eller gym? Styr de inbesparade pengarna till ditt sparande. Gå också igenom dina direktdebiteringar från bankkortet. Behöver du alla, eller kan du avboka något?


Avancerad nivå

  1. Följ med elpriserna och se över din elkonsumtion. Använd hushållsapparater endast när elen är billig, vilket ofta är nattetid. Se även över att alla lampor är led, använd ugnens för- och eftervärme när du lagar mat och korta ner duschtiden.

  2. Gå igenom dina placeringar: är allokeringen rätt? Alla ägg ska inte vara i samma korg, så om det är fallet kan du med fördel börja undersöka nya placeringsformer eller - mål.

  3. Se över dina rutiner. Finns det något i dina rutiner som sticker ut i din budget? Har du koll på vad det kostar på årsnivå? Räkna ut kostnaderna för din rutin och överväg att ersätta den med en annan rutin om den inte är värd priset. Vi människor är vanedjur och fungerar på rutin, ibland utan att tänka på om det faktiskt är värt det. Var förberedd på att det tar tid att bygga upp nya vanor, ge inte upp för lätt!

Bonustips: Använd dig av ekomirådgivarnas sparplan, för att göra dina sparmål tydligare!

Du hittar sparplanen här

Se alla artiklar