Ekonomirådgivarnas nya sparplan är här - ladda ner du också!

Ekonomirådgivarnas nya sparplan är här - ladda ner du också!

Varför ska man spara pengar? Många har kanske hört att det är bra att ha lite pengar undansatta inför en dålig dag. "Man vet aldrig vad livet för med sig". Det stämmer förstås. Men hur roligt är det att spara inför en eventuell tråkighet som vi kanske råkar ut för? Inte speciellt. Marthaförbundet ekonomirådgivare Katharina Jägerskiöld och Matilda Hassel tänker om.

När vi byggde upp vår sparplan ville vi utgå från det roliga och positiva i livet – våra mål och drömmar. För Matilda är det sommarsemestern. Att kunna njuta av en extra ute-middag vid en hamn i solnedgången eller besöka flera sommarteatrar. Katharina ville fokusera på en flexiblare vardag och möjligheten till spontanitet, allt från restaurangbesök till en långhelg. De här målsättningarna pratar vi om i avsnitt 3 i Prata pengar-podden.

Våra mål, intressen och prioriteringar är olika och så ska det vara.  För att göra sparandet inför alla dessa trevligheter mera motiverande och långsiktigt är det bra att ha en egen, personlig plan. Din personliga plan får (och ska!) gärna inkludera semestern, men samtidigt måste vi också våga titta lite längre framåt. Vad vill vi uppnå om 5 år? Hur ska vårt liv se ut om 15 år? Och pensionen, när vi vill sluta arbeta och vad vill vi då fylla dagarna med?

Här hittar du den nya sparplanen

Sparplanen som vi tog fram speglar allt detta: både de mindre guldkanterna i vardagen och en långsiktig plan för att kunna öka förmögenheten och livskvalitén. Vad du väljer att fokusera på är upp till dig, men vi utmanar dig att hitta en konkret sparmål i varje kategori. Fundera sedan ut vad målet betyder i rena euron, dividera det på din tidshorisont och så är det bara att köra i gång.

Ett bra tips på vägen är att i direkt skapa automatiska överföringar i din nätbank till ett låst sparmålskonto eller vanligt sparkonto. Överföringen ska ske samma dag som du får din inkomst och så är det klart med det. Nu är det bara att hålla ut, följa upp sparplanen varje månad och se hur du klättrar närmare dina mål. Var uthållig, skynda långsamt och kom ihåg att inte tar ut pengar från dina egna mål och drömmar för impulshandlingar.

Vill du ha mera inspiration kring din ekonomi hoppas vi att du lyssnar på Prata Pengar-podden!

Här kan du lyssna

Lycka till med ditt sparande! Vi hoppas du når dina mål.

Se alla artiklar