Medlemsnytt november–december 2020

Medlemsnytt november–december 2020

Adventstiden är här och vi förbereder oss för julen.

Bästa marthamedlemmar,

På förbundets höstmöte 21 november 2020 gjorde vi tillsammans ett stycke historia. Nya stadgar för Marthaförbundet klubbades enhälligt.

Det betyder mer marthaverksamhet och mindre byråkrati i framtiden. Föreningsnivån stärks och demokratiunderlaget i Marthaförbundet breddas. Varje förening som i framtiden väljer att höra direkt under förbundet kan sända ett ombud till årsmötet. Förbundet går även in för ett årsmöte i stället för både vår- och höstmöte. Ett flerårigt paragrafarbete är avslutat och nu kan vi igen fokusera mer på innehåll och gemenskap.

Julen knackar snart på dörren och det kommer att bli en annorlunda jul för oss alla. Stora släktsammankomster bör undvikas för att stävja spridningen av coronaviruset. 

Samtidigt får vi en chans att stressa mindre och njuta mer av julen. I år är det extra viktigt att komma ihåg dem som ofrivilligt firar julen ensamma. En julblomma eller en ask med hembakade småbröd är säkert en mycket välkommen gåva. Allt färre julkort skickas nuförtiden. Detta år är det extra viktigt att sända en hälsning till släkt och vänner eller glädja en helt okänd person med ett kort. Det finns kampanjer som hemvården arrangerar på olika orter. Man kan skriva ett anonymt julkort och glädja en ensam äldre person.

Njut av den stundande adventstiden och testa gärna Marthaglöggen 2020!

Andrea Hasselblatt fortsätter som ordförande för Marthaförbundet

Under höstmötet återvaldes Andrea Hasselblatt som ordförande för Marthaförbundet. "I det nya Marthaförbundet är det mera fokus på kärnan, på medlemmarna och på föreningarna. I det nya Marthaförbundet ska det också finnas flera olika alternativ för hur vi jobbar och vilka delar av vår verksamhet man vill engagera sig i. I det nya förbundet är det alternativa medlemskapen också en självklarhet. Även för dem som bara vill engagera sig lite grann och med en måttfull insats." Talet Andrea höll kan du läsa här:  "Nu är vi framme och i mål!"

Recept och pyssel i Ungmarthas julkalender

Räkna ner till julafton tillsammans med Ungmartha! Årets julkalender innehåller recept och pysseltips för alla: barn, unga och vuxna. Varje decemberdag fram till julafton publiceras ett recept eller ett pysseltips. I recepten använder vi främst inhemska råvaror och i pysslet naturmaterial eller återvunnet. För recepten står i år Ungmarthas kurs- och lägerledare som delar med sig av sina bästa julrecept! Följ Ungmartha på instagram och/eller facebook eller kika in på ungmartha.fi för att ta del av julkalendern från och med den första december. 

Marthas julförberedelser på Instagram

På Instagram stories kan du också följa med Marthas jul, där vi under december förbereder oss för julen med att dela med oss av våra bästa tips inför julstädningen, pepparkaksbaket, pyntandet och julklappsfixandet.

Fynda hållbara julklappar i Marthashoppen

Om du letar efter en gåva med eftertanke som mottagaren har nytta och glädje av hela året ska du kolla utbudet i Marthashoppen. Läs mer om julklappskampanjen här: Handla julklappar i Marthashoppen.

Marthashoppen hittar du här


Julakuten svarar på frågor 21 december

Julakuten håller öppet från morgon till kväll måndagen den 21 december. Klockan 8–20 är Marthaförbundets rådgivare på plats och svarar på alla slags julfrågor. Är receptet på morotslåda spårlöst försvunnet? Vidbränd julgröt, för salt skinka, fläckar på julduken? Du når julakuten på numret 044 402 6883 eller genom att skriva till hushall@martha.fi. Du kan också ställa frågor via Facebook eller Instagram: @marthaforbundet.

Kom ihåg att våra hushållsrådgivare innan dess svarar på dina frågor gällande mat och matlagning, konservering, kost och näring, städning och klädvård. Hushållsrådgivningen svarar på frågor tisdag–torsdag, kl. 13–15 på 044 402 6883 eller mejl hushall@martha.fi. Du kan också kontakta oss via sociala medier, vi svarar så fort vi kan – inom tre dagar. Ekonomirådgivarna nås på ekonomi@martha.fi, och ekologirådgivaren på ekologi@martha.fi.

virkade hjärtan, garnnystan, trådrullar, filt, leksaksuggla och lykta

Virka, sticka eller sy något som är till glädje för långtidssjuka barn 

Har du skaparlust och mycket restgarner eller resttyger som du vill bli av med? Ett bra alternativ är då att delta i kampanjen där du kan skapa saker till glädje för långtidssjuka barn. Föreningen Project liv rf. uppmuntrar marthor runtom i landet att skapa leksaker, prins- och prinsesskronor, filtar eller sovmasker som ges i gåva till långtidssjuka barn och ungdomar. Läs mer om kampanjen här: Virka, sticka eller sy något som är till glädje för långtidssjuka barn.

Passa på att ansöka om föreningsstöd

Sista ansökningsdagen är den 30 november 2020. Litet som stort, ute eller inne, brett eller smalt som ni själva vill förverkliga i er region. En tydlig plan och marthakoppling, gärna i samarbete med andra ger goda förutsättningar för att erhålla bidrag. 

Läs mer om kriterierna här:

Läs mer om föreningsstöd här

Gå direkt till ansökan här 

Ansök om föreningsstöd här

Save the dates... (med reservation för förändringar)

19.1 digital föreläsning: Vad är hormonstörande ämnen?

27.1 digital föreläsning: Välj smarthfisk, rädda Östersjö

Håll ett öga på martha.fi/evenemang där vi lägger ut information om kommande evenemang. 

Marthaföreningar och -kretsar kan boka skräddarsydda distanskurser. Ta kontakt med Marthaförbundets rådgivare och projektpersonal för att planera kursen: Kontaktuppgifterna hittar du här

Recepten för ett lyckat adventsmys 

Fler recept i säsong hittar du i Marthas receptbank.

Se alla artiklar