Lumpinsamlig i Grankulla

Grankulla Marthaförening samlar in lump och kläder i Grankulla tisdagen den 22.5.2007. På grund av byggnadsarbetena i centrum är den exakta platsen ännu oklar.

Lumpinsamlingen har varit mycket uppskattad, bilen har nästan bågnat av material.

* * * * * * * * *

Så här berättade man i Grankulla Marthaförening ifjol:

"Vi tar emot anvandbara kläder, skor, hattar, väskor samt direkt lump. Ingenting behover sorteras men allt bör vara torrt. Det finns en kristlig förening i Tavastehus som heter Hämeenlinnan Sininauha som till storsta delen sköts av frivilligarbetare. De kommer till Grankulla med en lastbil och står dar och tar emot det som hämtas. Materialet körs sedan till (troligen) Tavastehus där allt sorteras. Användbara saker antingen säljs på loppis eller skickas som hjälpsändningar till bl.a. Ryssland och Baltikum. Pengarna från forsäljningen används också inom landet bl.a. till hjälparbete för unga narkomaner.

Lumpen tar Dafecor hand om och gör industritrasor, oljeuppsamlingsfiltar, samt flis som Fortum bränner till energi."

Och vidare: "Marknadsbordet är Grankulla Marthaförenings enda egentliga inkomstkälla förutom medlemsavgifterna. Före lumpinsamlingen har vi ett planeringsmöte och sen bakar alla frenetiskt limpor mm. och samlar in produkter till delikatesskorgarna. Så träffas vi en kväll och paketerar vackra korgar. På själva insamlingsdagen står flere marthor vid insamlingen och marknadsbordet . Det är väldigt trevligt och man träffar massor med mänskor och gör föreningen synlig. Det har alla år funnits stort intresse att få lämna lump och kläder bekvämt i egen " by ".

Lumpinsamlingen kommer att annonseras också i lokaltidningen Kaunis Grani.

"Någon inkomst av själva lumpinsamlingen får vi inte. Det känns i alla fall bra att kunna bidra med miljövänligt arbete där det finns behov."


Jessica Jensen på Marthaförbundet förmedlar Grankullamarthornas kontaktuppgifter vid behov.

Se alla artiklar