Lausunto suomalaisen ruoan edistämisohjelmasta

Haluamme erityisesti kiinnittää huomiota seuraaviin ohjelman tavoitteisiin:
olemme täysin samaa mieltä siitä että suomalaisten tutustuminen ruokaan ja ruokaketjuun on tarpeen. Ateriamme koostuvat yhä enemmän valmiseineksistä ja huomattavan määrän lisäaineita sisältävistä teollisesti valmistetutuista ruuista. Marthaförbundetin ”Hantera vardagen” -projektissa kohtaamme päivittäin ihmisiä eri sosiaalisista kategorioista ja ikäluokista jotka elävät melkein pelkästään einesruoasta. Tämä tullee tulevaisuudessa osoittautumaan kalliiksi, terveyttä vaarantavaksi sekä myös ”mauttomaksi” elämäntavaksi.

Mekin haluamme vahvasti tukea lähiruoan edistämistä – sekä kotitalouksissa että kunnallisissa yksiköissä. Samalla on myös painotettava että lähiruoka on puhdasta ja terveellistä ruokaa ja että kestävän kehityksen nimessä on mietittävä mistä ostamme ruokamme ja miten se on ”matkannut” ruokapöytäämme.

Ruoanlaittotaito on vähenemässä päin. Yksi syy tähän lienee kotitaloustuntien väheneminen peruskouluissa sekä väärä uskomus että ruoanlaitto on vaikeata ja aikavievää einesruokien yleistyessä (myös kouluruokailussa) häviää lasten ja nuorten halu maistaa uusia elintarvikkeita ja makuja. Tämän takia Marthaförbundet aloittaa ensi vuonna uuden projektin ”SMACK – med smak för livet – with a taste for life”. Haluamme kannustaa ja edistää kasvisten, hedelmien ja terveellisten ruokien syömiseen ja maistamiseen.

Kouluruokailuunkaan ei anneta riittävästi resursseja, 60 sentillä pitäisi luoda maukas ja ravintotäytteinen lounas. Useissa kouluissa kouluruokailu tapahtuu jo 10-10.30 aikaan, jolloin harva oppilas on nälkäinen. Kouluruokailu on osoittautunut monen tutkimuksen mukaan kiireelliseksi hetkeksi jolloin ruoka (jos sitä edes syödään) hotkitaan kovan melun ja kiireen keskellä. Kuitenkin kouluruokailu tapahtumana olisi erinomainen mahdollisuus kasvattaa nuoria sosiaaliseen kanssakäymiseen ja hyviin tapoihin

Vanhempien (ja muiden lasten ja nuorten kanssa työskenteleville) osuus lasten ruokailutottumuksista on ehdottomasti nostettava esille sekä suomalaisen ruoan edistämisohjelmassa kuin muissakin hankkeissa ja ohjelmissa Finlands svenska Marthaförbund r.f. on mielellään mukana ohjelmissa ja hankkeissa joissa edistetään terveellisiä ruokatottumuksia sekä ruokakulttuuria.

Helsingissä 12 pvä kesäkuuta 2008

Christel Raunio
toiminnanjohtaja

Se alla artiklar