Lammstek med potatis & citronsmör

Du behöver

  • 1 lammstek, urbenad
  • Rosmarin
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Ett stor knippe persilja
  • 4 klyftor strimlad vitlök
  • 1 pkt auraost

1. Fyll steken med vitlöken, persiljan och smulad auraost. Knyt ihop steken med bomullsgarn. Gnid in hela ytan med salt, svartpeppar och krossad rosmarin.

2. Bryn steken runtom i stekgryta (gjutjärn) och tillsätt vatten. Låt sjuda ca. 2 ½ timme. Medan lammsteken puttrar i grytan, gör i ordning potatis och citronsmör.

3. Skala potatis och skär i klyftor, förkoka i ca 5 minuter och sprid ut på en ugnsplåt.

4. Sätt en klick smör i en pyts, riv i skalet av ½ citron och rör om, förvara i
kylskåp.

5. När steken är färdig, paketera den i folie samtidigt som du silar skyn.

6. Rosta potatisen i riktigt varm ugn och ta ut när den är vackert brun och pensla med smör. Sätt tillbaka potatisen i ugnen någon minut, sen är den färdig.

7. I skyn är det är en hel del rosmarin och "geggamoja" från osten. Vill man ha en vacker slät sås silar man den, annars inte (den blir lite godare om man har allt "jox" kvar). Red av skyn, tillsätt lite grädde.

8. Klipp upp snören på lammsteken, skär upp och servera genast med den rostade klyftpotatisen, såsen och citronsmöret samt en grönsallad.

Se alla artiklar