08.03.2012

Kvinnodagen till ära

Lucina

Fluffig hjortronbakelse, 10-12 st

  • 500 g smördeg

Hjortronkräm

  • 250 g frysta hjortron
  • 2 äggulor
  • 1 ägg
  • 2 dl socker
  • 100 g smör
  • Vispgrädde
  • Florsocker
  • Extra hjortron för dekoration

Låt hjortronen tina upp och ta 2 msk åt sidan för dekoration. Pressa ut saften av resten genom en tät sil.

Vispa ägg och socker lätt och häll det i en glasskål och tillsätt hjortronsaften. Fyll en kastrull till hälften med sjudande vatten. Ställ skålen ovanpå kastrullen och vispa massan tills den tjocknar. Lyft kastrullen ur vattenbadet då första lilla kokbubbla syns. Vispa några extra tag innan smöret vispas i klickvis. Låt kallna i kylen så stelnar massan ytterligare.

Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut smördegen tunt och skär ut cirka 12 fyrkanter. Lägg på ett bakplåtspapper på en bakplåt och pensla dem med ägg. Grädda i cirka 15 minuter tills fyrkanterna stiger till höga "torn".

Vispa grädden med lite socker. Lyft "locket" av de gräddade fyrkanterna och låt svalna. Fyll med vispad grädde, hjortronkröm och extra hjortron. Lägg på locket och sikta över florsocker.

Se alla artiklar