Kall transport för sommarens utflyktsmat

På sommaren lönar det sig att köpa maten så nära sitt eget kylskåp som möjligt. Kylväska och kasse är utmärkta att ha med sig då man handlar. De produkter som kräver kylförvaring ska man plocka sist i kundvagnen. Packa upp inköpen genast vid hemkomsten och lägg in dem i rätt förvaring. Inte ens vakuumförpackad mat ska man låta ligga framme på bordet. Speciellt uppmärksam ska man vara på att kylkedjan hålls obruten för livsmedel som lätt blir skämda, till exempel färskt kött och färsk fisk samt mjölkprodukter

Mycket information på förpackningarna

På livsmedelsförpackningarna finns mycket nyttig information som det lönar sig att läsa och följa. Datummärkningarna ska man kolla för att se hur snabbt produkten blir gammal. Bäst före-datum anger hur länge produkten åtminstone står sig. Även efter det datumet går det att äta och sälja produkten. Om man hittar någon produkt hemma med bäst före-datum som gått ut lönar det sig att först bedöma kvaliteten: kolla hur den ser ut, hur den luktar och smakar. Affären är ansvarig för produktens kvalitet om den säljer produkter vilkas bäst före -datum har gått ut.

Sista användningsdag måste anges på produkter som lätt blir skämda. Den anger när produkten inte mera ska användas eller säljas. Jämsides med sista användningsdag finns också alltid förvaringsanvisningar på förpackningen. Om man följer anvisningen står sig produkten klanderfritt till datummärkningens datum. Anvisningen gäller en oöppnad förpackning.

På livsmedelsförpackningen kan det finnas råd om hur man tillreder maten. Det är viktigt att maten hettas upp tillräckligt för att den ska få rätt smak och konsistens, men också med tanke på säkerheten. På förpackningen kan det också finnas rekommendationer. De anger hurudan användning produkten lämpar sig för. Det kan bland annat stå om produkten tål upphettning. På vissa förpackningar står det också vad produkten inte är lämpad för. Till exempel bredbara lättpålägg rekommenderas inte för stekning.

Svala tips för utflykten

Handtvätt och rena arbetsredskap utgör grunden när man ska göra i ordning mat för en utflykt. Råa och tillreda livsmedel ska hanteras med olika redskap. Mat som ska serveras varm ska vara het och kall mat ska vara kall. Om man ska ha varm soppa med i utflyktskorgen ska den vara kokhet när man häller den i en termoskanna. Tillredda produkter som ska ätas kalla ska snabbt kylas till kylskåpstemperatur efter tillredningen och först sedan placeras i en kylväska. Men ställ inte het mat i kylskåpet.

Det är behändigt att ta med sig mat ut i naturen i en kylväska eller -kasse. I en romantisk utflyktskorg kan man ha torra livsmedel som inte kräver kylförvaring. Om resan till picknickplatsen tar mer än två timmar lönar det sig att skaffa mat som kräver kylförvaring först i närheten av utflyktsmålet. Detsamma gäller när man far till sommarstugan.

Om maten står framme länge i värmen ska man inte ta matresterna med sig hem till kylskåpet. För att det ska bli så lite matrester som möjligt lönar det sig att ta med bara så mycket som behövs för dem som deltar i utflykten. Medvetna friluftsmänniskor städar upp efter sig på utflyktsplatsen och tar skräpet med sig därifrån.

Mer information om rätt förvaring finns på kampanjsidorna: http://www.tuoreetkasvot.fi/swe/index.html

Ytterligare information: Marthaförbundet, hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson tel. 09 6962 2560

Se alla artiklar