Basrecept för gröt på gryn
                        
                            
                        
                        Max 60 min
                    
                                Ingredienser
4 portioner
3 dl
 vatten
                    1 1/2 dl
 gryn (spelt, emmer, enkorn)
                    1/2–1 tsk
 salt
                    7–8 dl
 mjölk eller växtbaserad dryck
                    Gör så här
- Blötlägg grynen dagen innan gröten ska kokas. Det här steget kan skippas men då blir koktiden något längre.
 - Blanda korngryn och vatten i en tjockbottnad kastrull. Koka under lock i cirka 10 minuter. Späd med mjölken och rör om väl.
 - Koka upp på nytt och låt gröten svälla under lock på väldigt svag värme i cirka 30–40 minuter. Kolla koktiden för respektive gryn på förpackningen.
 
Servera gröten med valfria tillbehör, till exempel: 
Plommonkompott & granola 
Havtornssoppa & pumpafrön 
Kanelstekta äpplen & nötsmör blandat med en skvätt vatten 
Rårörda lingon & havredryck 
Blåbärsmjölk