Hon kom som en vind

Ordet kometkarriär kan likna en kliché, men när det handlar om Helle Thorning-Schmidts politiska bana stämmer det förvisso. För bara ett år sedan var det inte många danskar som kände till henne, än mindre förknippade hennes namn med partiledarskap. Nu har Socialdemokraterne under hennes ledning igen blivit Danmarks största parti – större än sittande statsministern Anders Fogh Rasmussens liberala parti Venstre. ”Jag kan bli statsminister i Danmark”, sade Helle Thorning-Schmidt självsäkert i den socialdemokratiska valkampen om ordförandeposten.

Vad har hänt? Hur gick det till? Den frågan ställer sig många, ännu något omtumlade, danskar. Socialdemokrater från det gamla gardet hann heller inte med. Plötsligt hade förändringens vind blåst in i partiet. Den kom i form av en blond, storsmilande, 38-årig, mycket målmedveten och välformulerad kvinna, som tog hela landet med storm. En aprilkväll stod det klart att hon knipit posten som ny partiordförande framför näsan på garvade folketingspolitikern och tidigare ministern Frank Jensen.

– Jag tycker själv att jag har de kvalifikationer som behövs för ordförandeposten, sade Helle Thorning-Schmidt. Självförtroendet har jag fått med mig hemifrån. Jag fick en massa stöd och kärlek av mina föräldrar. Det har gjort att jag alltid trott på mig själv.

Många ansåg tidigare det socialdemokratiska partiet vara toppstyrt och betongaktigt. Det ska det vara slut med, försäkrade Helle Thorning-Schmidt. Ett av hennes första initiativ var att kalla in alla sina partikolleger på Christiansborg till medarbetarsamtal, precis som på vilken annan arbetsplats som helst. På basis av samtalen utsåg Helle Thorning-Schmidt sedan sin närmaste stab.

På flera av posterna sitter nu unga energiska kvinnor i 30-årsåldern. Politisk talesman är Lotte Bundsgaard. Christine Antorini ansvarar för utbildningsfrågor, Pernille Blach Hansen för miljön, Karen Hækkerup för konsumentfrågor, Kirsten Brosbøl för jämnställdhet. Mette Frederiksen är vice talesman och leder det socialpolitiska arbetet. Mammalediga Sandy Brinck blev ansvarig för välfärdsområdet, men har senare lämnat jobbet.

Generationsskifte

Det har gnisslat en del inom partiet. Några har tyckt att Helle Thorning-Schmidt kört över dem och inte lyssnat tillräckligt på sina gamla partikolleger.

Men i mycket handlar det om ett generationsskifte. Det handlar också om ett steg närmare mitten. Eller som Helle Thorning-Schmidt uttryckte det i sitt tacktal till väljarna efter valsegern:

– Ni har klart och tydligt svarat att socialdemokraterna ska arbeta för att skapa hållbara lösningar för alla danskar. Att våra resultat ska skapas på mitten, med hjärtat till vänster.

Nu talar man i Danmark om ”Helle-effekten”. Nya medlemmar strömmar till det socialdemokratiska partiet. Politiska analytiker konstaterar att folk närmast blivit förförda – och att de vill förföras! Någon jämförde Helle Thorning-Schmidt med ett helt flickpopband, samlat i en enda person. Reklamfolket slåss om att få göra kampanjer för henne. Den allmänna meningen är dock också: Vi får se vad framtiden visar. Hon kan väl inte trolla upp nya kaniner ur hatten i evighet. Men om hon genomför sina idéer, kan hon behålla sitt stöd i befolkningen.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen var ända från början full av beröm:

– Hon har kommit med nya friska vindar. Det är bra!

Helle Thorning-Schmidt själv har bland annat denna förklaring:

– Jag tror mycket handlar om att jag kommer från en generation som har tradition för att man kan tala om allt. Det finns inga tabun.

Helle kom dock i blåsväder redan dagen efter att hon tillträtt som partiordförande. Då dristade hon sig till att strax röra vid en av Danmarks heliga kor: efterlönen – ett nu gällande system som innebär att man kan dra sig tillbaka från arbetsmarknaden som 60-åring.

– Det kan folk som nu är yngre än 40 år inte räkna med. Det har vi inte råd till i framtiden. Eftersom vi lever längre, ska vi också arbeta i flera år. Och den allmänna pensionsåldern på 65 år bör sättas upp, sade Helle Thorning-Schmidt.

Inte populärt snack för flertalet danskar!

Alla gillade heller inte att hon efter mindre än två veckor i ordförandestolen började tala om att skära ner på barnbidraget för familjer där hushållets gemensamma inkomst överstiger 800 000–900 000 danska kronor. Som reglerna nu är får alla barnfamiljer samma bidrag. Förslaget om att de pengar man här kunde spara skulle gå till nedsatta avgifter för daghemsplatser föll dock i god jord.

Kvalitetsvaror i butiken

Partiets konsumentpolitik vinner brett stöd:

– Vi måste kunna ställa höga krav på matvaruproducenterna. Och det är viktigt att kunderna lär sig fordra kvalitetsvaror på butikshyllorna.

Socialdemokraternas konsumentordförande har starkt kritiserat att till exempel frukostflingor av olika slag marknadsförs med strålande färgglada bilder på förpackningen, som signalerar sund kost, när innehållet i själva verket består av stora mängder socker och fett – rent godis! Det är att vilseleda föräldrarna, som gärna vill köpa hälsosamma produkter, men ofta har bråttom i butiken. Och barnen lockas av att förpackningarna inte sällan innehåller små plastfigurer eller annat skräp.

Kravet är nu att det på förpackningens framsida tydligt ska anges hur mycket fett, socker och kalorier en vara innehåller, så att konsumenterna exakt vet vad de får med sig hem. Det räcker inte att skriva det med smått på baksidan.

Helle Thorning-Schmidts egna dagar är långa och fullbokade. Hennes man Stephen arbetar i London måndag-torsdag, så familjen är samlad bara under veckosluten. De två döttrarna tillbringar mycket tid tillsammans med mormor. Helle Thorning-Schmidt är dock övertygad om att det går att kombinera en politisk karriär med ett gott familjeliv:

– Min svärfar har lärt mig hur viktigt det är att ha ett eget liv vid sidan av det politiska. Och mina barn är trots allt det viktigaste i mitt liv.

……………………………………………………………………………………..

Fakta om ...

Helle Thorning-Schmidt

Född: I Rødovre strax utanför Köpenhamn den 14 december 1966. Växte upp i den typiska invandrarförstaden Ishøj.

Familj: Maken Stephen Kinnock, son till den tidigare engelske labourledaren Neil Kinnock, två döttrar; Johanna, 8 år, och Camilla, 5 år.

Bor: I Köpenhamn.

Karriär: Medarbetare för de socialdemokratiska medlemmarna i Europaparlamentet 1994-97, EU-konsulent i LO 1997–1999, medlem av Europaparlamentet 1999–2004, vald till Folketinget den 8 februari 2005, vald till ordförande för Socialdemokraterne den 12 april 2005, siktar starkt på att slå Anders Fogh Rasmussen i nästa val, och i och med det bli Danmarks första kvinnliga statsminister.

Politisk förebild: USA:s förre president Bill Clinton.

Senast lästa bok: Da Vinci-koden.

Bästa ferie: I Sydafrika 1996 ”då min man friade till mig”.

Älskar: Choklad.

Text: Gunilla Heick

Se alla artiklar