En ständig påminnelse i ditt kök – vi lottar ut 3 affischer!

En ständig påminnelse i ditt kök – vi lottar ut 3 affischer!
För att Svinnkampen skall leva vidare i mångas kök långt efter att projektet avslutas (våren 2016), samarbetar vi under kampanjens gång med tre illustratörer som tolkar våra fem budskap mot matsvinn. Affischerna delas ut på våra matkurser, pop up-restauranger, matmässor och tävlas också ut i samband med kampanjveckor och bloggsamarbeten. I slutet av artikeln hittar du information om hur du kan vinna en affisch!


Johanna Högväg (Highway Design), är baserad i Jakobstad och känd för sina lekfulla och färgglada illustrationer.

Hur tänkte du när du skapade affischen för Svinnkampen?
– Jag ville skapa en glad och lekfull affisch med retrokänsla, som man gärna hänger upp på väggen hemma i köket.

Var något av budskapen i affischen tankeväckande för dig?
– Helt otroligt vilka mängder mat som slängs? Var femte matkasse? Det är helt otroligt!

Finns det någon särskild råvara som ofta blir matsvinn hos dig? Varför i så fall?
– Av någon anledning så slänger vi väldigt ofta bort svarta, bortglömda bananer. Det är en sak man köper av gammal vana, men ingen riktigt kommer ihåg att äta dem.

Vad gör du själv för att undvika matsvinn i köket?
– Hos oss har vi tidigare varit rätt så dåliga på att planera våra inköp och vår matlagning, men för ett tag sedan tog vi tag i saken. Nu gör vi upp matlistor och veckohandlar enligt dem. Inga impulsköp eller onödigheter. På så vis undviker vi svinnet och kan ta till vara råvarorna på ett mycket bättre sätt.

Tävling

För att vara med i tävlingen om en av tre affischer, ta en bild på en maträtt där du räddat mat som varit i riskzonen för att bli svinn. Tagga bilden med #svinnkampen och @marthaforbundet. Vi lottar fram en vinnare nästa vecka, håll utkik. Har du inte ett instagramkonto går det lika bra att maila in bilden till karin@martha.fi!

Se alla artiklar