Drick upp kaffet!

Drick upp kaffet!

Vi har nämnt den här faktan och de här siffrorna tidigare, men låt oss ta det en gång till: Hela livsmedelskedjan skapar matsvinn. Vi skyller ofta på industrin, handeln och storköken, men hemhushållen står faktiskt för cirka 35 % av allt spill. Vi finländare slänger i medeltal 24 kilo mat per person och år, vilket direkt belastar miljön och den egna ekonomin. Mängden utgör cirka 6 procent av all mat som konsumenterna köper. Det motsvarar cirka 125 euro per person/år. Hushållen kastar oftast bort bröd, färska frukter, grönsaker, rotfrukter och kaffe (MTT 2013). Som exempel kan vi ta:

Kaffeskvätten i vasken

Vi antar att var och en dagligen slänger cirka 1 dl överblivet kaffe i vasken. Det betyder 365 dl kaffe per person och år, vilket motsvarar 2,1–2,5 kg kaffe (beroende på sorten) och 4–5 paket (à 500 g) varje år. Omräknat i euro betyder det allt från 14–120 euro direkt i vasken.

Hur kan vi då använda kaffeskvätten?

Kaffe som sparas och hålls varmt i kaffekokaren blir beskt och illasmakande. Däremot kan du hälla upp det i en termos och dricka det senar eller släcka kokaren och värma skvätten i mikron då du blir kaffesugen. Ett alternativ är också att släcka kokaren och göra en kall kaffedryck senare.

Naturligtvis kan du också använda kaffeskvätten till att smaksätta olika anrättningar, så som tiramisu, youghurt, chokladsås, glass och exotiska maträtter. Du kan till och med frysa in den i iskubsformer. Bäst är ändå att brygga rätt mängd från början!

Se videon för instruktioner på hur du gör en frappe på den överblivna kaffeskvätten. Kaffesumpen kan du såklart lägga på dina krukväxter. Där får du rejält med Marthapoäng!

Se alla artiklar