Det närmar sig flytt – vad ska du tänka på?

Det närmar sig flytt – vad ska du tänka på?

För att göra flytten så smidig som möjligt kan du planera och tänka igenom några punkter på förhand. Vi hjälper dig!

Hur hittar man en bostad?

De flesta väljer att inledningsvis hyra en bostad. Det lönar sig att fundera på hurudan boendeform du önskar och i vilket område du skulle vilja bo, men utan att alltför specifikt låsa dig, utan vara öppen för förslag. Ska du bo ensam eller kunde du dela bostad med någon? Vill du bo centralt eller lite längre bort?

På vissa orter finns det gott om hyresbostäder, på andra orter kan det råda brist på dem. Det lönar sig att hålla ögonen öppna i lokala tidningar och Facebook-grupper. Överväg att sätta in en egen annons! Staden eller kommunen kan ha egna hyresbostäder, som tilldelas enligt behovsprövning och ofta är något billigare än privata bostäder. Om du är studerande kan det finnas lägenheter som är planerade just för studerande på din ort. Det finns också listor på nätet med olika sökportaler för att hitta hyresbostäder. Var aktiv och ta reda på!

Tips! Tänk på att hyran för en större bostad som rymmer flera hyresgäster ofta är proportionerligt lägre än hyran för en mindre bostad som du bor ensam i.



Hur hyr man en bostad?

Du kan hyra en hyresbostad av en privatperson, av ett företag eller en organisation eller av kommunen. Det ordnas visningar av bostaden, där du kan bekanta dig med bostaden. Ofta ombeds du också uppge uppgifter som hur din livssituation ser ut och hurudana inkomster du har. Hyresvärden kan också vara intresserad av hur länge du önskar bo i bostaden. Var artig och tänk på tillfället som något av en arbetsintervju. Hyresvärden behöver få veta varför just du skulle vara en lämplig hyresgäst. Det lönar sig att meddela sitt intresse för bostaden direkt, eftersom många andra kan vara intresserade. Var gärna också aktiv och hör av dig om du inget får höra om bostaden, men i regel är det hyresvärden som meddelar dig om du får hyra den eller inte.

Det är vanligt att hyresvärden kontrollerar dina kredituppgifter, för att kontrollera om du har betalningsstörningar. En betalningsstörning uppstår när man inte har skött om en skuld. Om du har en betalningsstörning lönar det sig att vara ärlig kring detta och berätta åt den potentiella hyresvärden hur betalningsstörningen har uppstått och hur du sköter din ekonomi, så att hyresvärden får en realistisk uppfattning av hur du är som hyresgäst.

Hyreskontrakt – ett juridiskt dokument

Oavsett vem som är hyresvärd ska det skrivas ett hyreskontrakt. Det är viktigt att du bekantar dig med bostaden före du skriver kontrakt. Ett kontrakt kan vara på viss tid eller i kraft tills vidare. Är kontraktet på viss tid kan det vara för exempelvis 12 månader, är kontraktet däremot tillsvidare har det ingen sluttid, men ofta en specifierad tid när du tidigast kan säga upp kontraktet. Fundera på vilken lösning som passar dig bäst! Om kontraktet är på viss tid ger det dig ingen flexibilitet, men å andra sidan kan det passa dina behov om du behöver en bostad endast för en specificerad tid. Är kontraktet däremot i kraft tills vidare har du kanske möjlighet att bo där längre, men både hyresvärd och hyrestagare kan säga upp kontraktet enligt rådande lagstiftning och enligt kontraktet. Tänk på att det finns uppsägningstider för hyreskontrakt.

Läs mer om att bo på hyra på Konsumentförbundets webb

Hyra och hyresgaranti

Vanligtvis betalar man en hyresgaranti som kan uppgå till maximalt tre månaders hyra. Hyresgarantin får man tillbaka efter hyrestiden om lägenheten är i samma skick och man har betalt alla hyror. Om något bör åtgärdas i bostaden kan hyresvärden använda pengarna som du har gett i hyresgaranti, men hyresvärden har endast rätt att behålla garantin enligt de verkliga kostnaderna som har uppstått. Normalt slitage är ändå inte en orsak till att hålla hyresgarantin. I hyreskontraktet bör specifieras när hyresgarantin senast ska betalas tillbaka.

Tips! Använd dig av ett konto för hyresgaranti! Du öppnar kontot på din egen bank och pengarna finns sedan på ditt konto, men du har inte rätt att använda dem under hyrestiden.

Ta reda på dina rättigheter och skyldigheter som hyresgäst!

Som hyresgäst har du rättigheter och skyldigheter. Till dina viktigaste skyldigheter som hyresgäst hör att betala hyran i tid och att se till att bostaden bibehålls i samma skick. Det här betyder att om du t.ex. märker fuktskador eller motsvarande så ska du omedelbart när du märker det meddela din hyresvärd. Du har också rättigheter som hyrestagare. Om t.ex kylskåpet slutar fungera och kylskåp ingår i utrustningen i din bostad så ska hyresvärden omedelbart reparera eller köpa ett nytt. Du har också rätt till privatliv och hyresvärden får inte utan giltig orsak och utan din vetskap besöka bostaden. Bekanta dig ytterligare med dina rättigheter på Konsumentförbundets hemsida och på suomi.fi som har information kring att både hyra och köpa en bostad.

Tips! Dokumentera eventuella brister i bostaden före du flyttar in! Brister kan vara repor och sådant som är söndrigt. Du kan också visa dokumentationen åt hyresvärden och be om kvittens, på så sätt är det enkelt för dig att visa att du inte har orsakat skadan när du senare flyttar ut.

Hur kommer flytten att påverka din ekonomi?

Ta i beaktande dina utgifter och inkomster och gör en budget. Fundera speciellt på vad som kommer att påverkas på utgiftssidan: Blir boendekostnaderna högre? Kommer dina transportkostnader att höjas? Hur ser det ut med uppvärmning och el? Tänk också på att om du tidigare har kunnat dela vissa utgifter med någon annan i hushållet (såsom försäkringar, matkostnader och internet) blir det dyrare om du nu ska bo ensam. Det är viktigt att den nya budgeten också möjliggör ett sparande. Det är bra att vara förberedd på oförutsedda utgifter när du bor i eget hushåll. 

Läs mer om att spara pengar här.

En budget kan du göra i pappersformat, via en app eller via en excelfil. Du väljer själv vilket sätt att budgetera som passar just dig. Det viktigaste med att ha en budget är att du gör en plan för din ekonomi och att du följer upp hur utfallet blir. Marthaförbundets projekt En euro i taget har gjort en budget både i pappers- och i excelformat som du kan ta i bruk här.


Öppna avtal

I den nya bostaden behöver du antagligen öppna ett eget elavtal. Du behöver också en hemförsäkring, oftast redan när du skriver på hyresavtalet. Du kan också behöva ett avtal för internet. Det lönar sig att bekanta sig med olika bolag på förhand, och jämföra både i pris och kvalitet och konkurrensutsätta bolagen. Med flera avtal blir det en stor summa årligen!

När det gäller elavtal så är det uppdelat i en avgift för överföring av el (som du inte kan välja mellan producent) och för själva elen. Du kan välja vilket elbolag som helst runt om i Finland och fritt välja vilken sorts el du vill ha. Prissättningen kan antingen vara enligt ett visst pris per kW eller så att prissättningen varierar utifrån hur mycket el är värt på marknaden just nu. Det finns olika alternativ också i prissättningen för el, enligt vissa avtal är elen billigare på nätterna, då efterfrågan på el också är lägre. Fundera på vad som passar dig och vad som är viktigt för dig! Du kan också välja vilken typ av el du vill använda och till exempel välja ett miljövänligt alternativ.

Ibland har husbolag ett internetavtal för husets alla invånare. Detta brukar kommuniceras till dig via hyresavtalet, då det är en del av dina förmåner som hyresgäst. Om det inte finns ett internetavtal, eller om du inte tycker att kapaciteten räcker till kan du öppna ett eget, eller använda mobildata.

En hemförsäkring är oftast ett krav från din hyresvärd för att du ska få hyra bostaden och det är på ditt ansvar att se till att den är i kraft under hela hyresperioden. Men den finns inte till för din hyresvärds skull, utan för din egen skull. Hemförsäkringen behövs om något händer i bostaden, som att ett rör går sönder. I sådana fall skulle husbolagets försäkring täcka en del av skadan, som att torka upp och sätta in nytt innergolv, men inte t.ex. dina möbler och annat lösöre. Hemförsäkringen behövs också om du själv orsakar skada på bostaden. Vissa försäkringsbolag erbjuder speciella hemförsäkringar för unga, som inkluderar också reseförsäkring. Ibland kan det vara förmånligare att ta en försäkring via försäkringsbolaget som samarbetar med din bank, men det lönar sig att jämföra olika alternativ.

Dina ägodelar

Kommer du att behöva göra anskaffningar till den nya bostaden? Gör en lista på vad som kan tänkas behövas! Det lönar sig att köpa begagnat så mycket som möjligt, för att spara på miljö och ekonomiska resurser. Det kan ändå ta tid att hitta de perfekta möblerna begagnade, så reservera tid för detta. Fråga också runt hos släktingar och bekanta, många har prylar som de gärna gör sig av med. Det kan också löna sig att sätta in en egen annons på nätet, t.ex. på Facebook eller en köp- och säljsida vad du behöver.

Tips! Fundera på vad som du behöver och vad som du vill ha. Du kanske klarar dig utan en hel del som du trodde var nödvändigt? Du behöver heller inte skaffa allt genast när du flyttar in.


Dags att flytta!

Hur mycket kommer själva flytten att kosta? Ta i beaktande förutom hyra av paketbil, eventuell flyttfirma också kostnader för eventuell flyttstädning om du inte gör det själv samt ny försäkring. Räkna också med att det kan ta en hel del tid att flytta: kommer du att behöva ta ledigt från jobbet för att sköta om flytten? Om du har möjlighet att dela upp flytten på flera dagar kan det vara en god idé att flytta en del saker på förhand, kanske montera några lampor och se till att det finns lite städredskap på plats om det behövs. Kom ihåg att se till att du har ett elavtal som är i kraft dagen för flytten, annars möts du av en mörk bostad!

Du kommer också att behöva lådor och packningsmaterial. Det kan du ofta få gratis från butiker eller genom att fråga runt av andra som nyligen har flyttat om det blev lådor över. Tänk på att du kan packa mycket i kassar och väskor och att det också går fint att använda tidningar och annat återanvänt material som packningsmaterial.

Du behöver sannolikt låna eller hyra en paketbil för att flytta möbler. Kontrollera var du kan boka paketbil på din ort, och se till att reservera en bil i god tid. Kanske din lokala återvinningscentral har paketbilsservice förmånligt?

Tips! Du kan också använda kläder för att packa saker som kan gå sönder i flytten. Märk gärna lådor och påsar med beskrivande förklaringar som ”garderob, vinterkläder” så vet du vart lådorna ska och i vilken ände du ska börja packa upp.

Byråkrati

Din adress måste uppdateras så att posten hittar rätt. Det kan du smidigt göra via postens hemsida, där du kan uppdatera både till posten och till befolkningsregistret (myndigheterna för digitalisering och befolkningsdata). Tänk på att ändå inte alla instanser tar sina postuppgifter från befolkningsregistret. Det går att aktivera eftersändning av posten, men lönar sig också att följa med situationen och på förhand ta kontakt med avsändare om du väntar på viktig post.

Du kan också vara berättigad till bostadsstöd när du bor på egen adress. Rätten till bostadsstöd avgörs på basis av dina inkomster. Du kan läsa mera om bostadsstöd på FPA:s hemsidor. Tänk på att om du flyttar ihop med någon annan så kan ni betraktas som ett hushåll, oavsett om ni är i ett parförhållande eller inte. Då tar man i beaktande bådas inkomster, vilket betyder att ditt bostadsstöd kan påverkas om den som du delar bostad med får högre inkomster. Det är dock möjligt att isåfall skriva separata hyreskontrakt om man inte hör till samma hushåll utan bara bor tillsammans, men alla hyresvärdar går inte med på det. Man kan också fungera som underhyresgäst, då påverkar inte inkomsterna bostadsstödet. Kontakta gärna FPA om du funderar på dessa frågor, eller läs mera här.

Se alla artiklar