Börja spara!

Börja spara!

De bästa tipsen för hur du kommer igång med sparandet redan i dag.

Börja med att kartlägga dina utgifter och intäkter. Du behöver veta hur din ekonomi ser ut för att ha möjlighet att sätta upp ambitiösa, men ändå realistiska, sparmål. En kartläggning kan du göra med hjälp av Marthaförbundets budgetunderlag.

Sätt upp ett sparmål

Sätt upp ett tydligt mål för sparandet. Du kan till exempel spara till en säkerhetsbuffert, en resa eller en bostad. Det är betydligt lättare att spara då du vet varför du gör det. 

Bestäm summan

Nu när du vet ditt sparmål är det dags att bestämma hur mycket du ska spara för att nå målet på en viss tid. Du kan spara en viss summa varje dag, varje vecka eller varje månad. Du kan också spara en viss procent av alla intäkter.

Du kan ha flera olika sparmål, till exempel ett kortsiktigt sparande (för en kommande renovering eller resa) och ett långsiktigt sparande (bostadsköp eller pension). Fundera också på om du borde placera pengarna. Läs mer om ämnet i artikeln Börja placera.

Automatisk överföring

Aktivera automatisk överföring till ett särskilt sparkonto. Välj ett sparkonto som du inte har bankkort till. Sparkontot kan vara på en skild bank eller på din dagliga bank, men var noga med att banken ska ha insättningsgaranti som skyddar dina pengar vid eventuell konkurs. Överföringen ska ske samma dag som pengarna kommer in. Ett vanligt misstag är att försöka spara det som blir över i slutet av månaden.

Mikrospara

Överväg att aktivera mikrosparande, det kan underlätta ditt sparande. Olika banker erbjuder olika modeller, men oftast går mikrosparande ut på att man antingen avrundar uppåt vid inköp eller överför en fast summa till sparkontot i samband med inköp. Varje gång du använder ditt bankkort överför du alltså en summa till ett sparkonto.

Tålamod är spararens bästa vän

Ha tålamod och var snäll mot dig själv. Det tar tid att spara pengar och det är inte möjligt att spara i alla livssituationer. Ibland kan vi behöva påminnas om varför vi sparar. Kanske behöver du motivera dig själv, och bjuda dig själv på ett kafébesök för varje insparad 50-lapp? Ibland kan det också vara klokt att inse att det ibland lönar sig att satsa på välmåendet framom sparandet. Du känner dig själv och vet vad som funkar.

    Känns det svårt och tråkigt att spara? Några tips på vägen.

    • Hitta en konkret inbesparing i din vardag. Kanske du kan byta till ett billigare telefonabonnemang eller ändra på några av dina dagliga vanor. Den inbesparade summan sätts då direkt till sparkontot.
    • Varje gång du är i beråd att köpa något, fundera på om du det är frågan om ett behov eller ett begär. Fundera också på hur mycket du måste jobba för att ha råd med det. Din tid är värd pengar.
    • En målbild kan vara motiverande, kanske en bakgrundsbild på telefonen eller en bild på kylskåpet. Vad motiverar just dig?
    • Lista de inbesparade summorna. Ha listan i din telefon, dator eller på kylskåpet. Då kan du följa med hur det går. Det finns också olika appar som hjälper dig att visualisera målet, till exempel PiggyBank.
    • Sälj sådant du inte behöver och spara pengarna. 
    • Utmana dig själv att köpa så mycket som möjligt i andra hand istället för att köpa nytt
    • Se över alla prenumerationer och abonnemang, gör förändringar om det är möjligt. 
    • Utmana dig själv att prova på nya förmånliga maträtter. Mat är en av våra största utgifter och genom att att se över vardagsmaten kan inbesparingar göras.
    • Fundera på dina dagliga vanor. Kan du ändra på något för att göra en inbesparing? Summan behöver inte vara stor, men om du kan förändra något som händer varje dag blir det en stor summa på årsnivå.
    • Försök låna eller hyra istället för att köpa, det är både ekologiskt och ekonomiskt.
    Se alla artiklar