Att tvätta och sköta om våra kläder

Att tvätta och sköta om våra kläder

Att tvätta kläder är något som du oundvikligen behöver göra i ditt eget hem. Här kommer några snabba tips på vad det kan vara bra att tänka på och göra för att skapa en så välfungerande tvättrutin som möjligt.

Lär dig hur och när du ska tvätta dina kläder. Med rätt skötsel blir det mindre slitage på plaggen, och du sparar rena pengar.
  1. Sortera tvätten i förväg: Sortera din tvätt innan du börjar tvätta. Dela upp kläderna i olika högar baserat på färg, material och tvättinstruktioner. Detta kommer att hjälpa dig att undvika att färgerna bleknar och att kläderna slits i onödan.
  2. Välj miljömärkt klädtvättmedel och dosera sparsamt: För att göra tvätten mjuk kan du göra eget sköljmedel som består av två teskedar ättika med dubbel mängd vatten som tillsätts i sköljfacket. Ättikan tar bort lukt från din tvätt och blir doftfri när den torkar. Vill du att den rena tvätten ska dofta gott? Då kan du testa att tillsätta några droppar eterisk olja i ditt eget sköljmedel.
  3. Välj rätt tvättprogram: De flesta tvättmaskiner har olika program för fintvätt, syntetiska material, bomull, snabbtvätt, ekotvätt med mera. Välj rätt program för att minska slitaget på kläderna och för bästa resultat.
  4. Undvik torktumlare: Lufttorka dina kläder istället för att använda torktumlaren när det är möjligt. Det är skonsammare mot kläderna och minskar energiförbrukningen.

Kom ihåg att rengöra din tvättmaskin med jämna mellanrum! Tillsätt 3 dl ättika i en tom maskin och tvätta i 90 grader.

Kom ihåg-lista

Undvik att tvätta kläder i onödan: Ta gärna för vana att vädra dina kläder.Organisera torkning: Organisera torkningen så att du inte har för många kläder på tork samtidigt.Laga kläder: Om du har kläder med små hål eller trasiga sömmar, laga dem i stället för att slänga dem. Det förlänger livslängden på kläderna och minskar avfallsmängden.
Ta hand om fläckar direkt: Om du får fläckar på kläderna, behandla dem direkt istället för att låta dem torka in.Noppkam: En noppkam är ett praktiskt verktyg för att ta bort noppor och ludd från kläder. Med kammen kan du försiktigt dra bort oönskade fibrer och få dina kläder att se fräscha ut igen.Vårda dina skor: Skor i läder och mocka behöver smörjas och vårdas regelbundet. Ta också för vana att snabborsta dammiga och leriga skor. Se till att de torkar ordentligt mellan användningarna. För dem till skomakare när det behövs.
Gör det enkelt för dig i vardagen att ha en fungerande garderob: Ha redskap för att vårda kläder och skor nära till hands. Ha ordning och reda i garderoben så att du använder de plagg som du redan äger. Städa gärna bort kläderna för säsongen så får du bättre överblick över din garderob.Genom att använda dessa enkla tvättips och vårda din garderob kan du spara tid, pengar och energi samtidigt som du tar hand om dina kläder på bästa möjliga sätt.

Tvättråd

tvättråd cheat-sheet / flytta hemifrån
Snabblista över tvättråd. Skriv ut och klistra den t.ex. vid tvättmaskinen!

Fler artiklar på Flytta.fi

Ekonomi

En billigare sommar med familjen - vi tipsar om 6 gratisaktiviteter

Ekonomi | Ekologi

Vad betyder cirkulär ekonomi? Marthaförbundet förklarar!

Ekonomi

Maria Österåker: Pengakoll i telefonen är nyckeln till en bättre ekonomisk översikt

Ekonomi | Marthaförbundet

Dags att börja budgetera sommarens glassar och jordgubbar

Ekonomi | En euro i taget

Har vi tillräcklig digital ekonomisk kompetens?

Se mera
Se alla artiklar