Återerövra måltiden!

Marthaförbundet arbetar vidare med frågor om hållbar livsstil och medveten konsumtion. Det är viktigt att veta vad vi tuggar på, för ibland kan vi inte helt förlita oss på det som industrin levererar. Något som vi däremot kan förlita oss på är inhemska och gärna ekologiskt producerade råvaror. Vi kan ta makten i egna händer och tillreda mat av goda råvaror. Det tar tid, men å andra sidan har vi aldrig lagt ner så lite tid på maten som vi gör i dag. Ändå är det maten som bygger upp oss, ger oss energi, gör att vi kan stå emot sjukdomar och gör oss mentalt stabila.

I dag är måltiden bortprioriterad, men vi vill gärna uppmuntra alla att återta den traditionen. Det går att få ihop ekvationen hemlagad mat plus tid om vi tillsammans tar itu med uppgiften. Det är inte enbart en person (läs den traditionella husmodern) som ska ansvara för den, utan alla som bor i och delar på ett hushåll.

Får barnen redan i tidig ålder en förståelse för matens betydelse blir den en naturlig del av en sund livsstil. Ifall vi låter andra ta hand om vårt kosthåll tappar vi kunnandet och intresset för det. Barnmatsburkar blir lätt en inkörsport till andra färdiga lösningar. När vi blir medvetna om hur enkelt det är att själv tillreda maten, hur mycket billigare det blir och vilken glädje det är att själv få smaksätta maten och uppleva variationsrikedomen, når vi en hållbar matutveckling.

Detta kan du göra själv:

Smaksätta yoghurten: Naturell yoghurt är en ren, enkel och fin produkt. Smaksatta yoghurtar innehåller massor av socker eller sötningsmedel samt aromämnen.
Fixa egna frukostflingor: Strunta i översockrade frukostflingor och rör ihop en egen müsli på hackade nötter, frön och havre-, råg- eller speltflingor.
Dricka surmjölk dagligen: Drick ett glas surmjölk varje dag och strunta i små plastflaskor med undergörande och ”aktiverande” magmedicin.
Laga till en magrare vardagsgrädde: Matlagningsgrädde får du om du tar hälften vispgrädde och hälften mjölk och rör om.
Reda såser: Man behöver inte köpa dyrt redningsmjöl (”Bara att hälla i”) med tillsatsämnen. Red såsen med stärkelse eller mjöl utblandat i en liten mängd kallt vatten.
Bjuda på osötat kaffebröd: Servera kaffe eller te utan kex till vardags och bjud i stället på osockrade fullkornsskorpor, riskakor eller smörgås. Kex är lördag och kalas!

Harriet Strandvik

Se alla artiklar