Ät i säsong också mitt i vintern

Ät i säsong också mitt i vintern

Det kan kännas utmanande att äta i säsong mitt i vintern, men det är värt att testa på, säger hushållsrådgivare Elisabeth "Lissu" Eriksson. Utmana dig själv att äta ur skafferi och frys.

Vi är många som syltat, saftat och konserverat allt det vi ivrigt samlade på oss under sommarens och höstens skördesäsong. 

– Jag tog en titt i förråden och märkte att nu är det minsann dags att börja äta ur dem. Ta frysen som exempel. Vad gömmer sig inte där? säger Lissu. 
Bär, saft, spenat, bönor, ärter, örter, olika vilda grönsaker (kanske kirskål, har igen glömt att skriva på vad). I kallförrådet finns diverse syltburkar, chutneys, geléer, smaksatt vinäger, svampinläggningar och saltad svamp. 

Svamp i soppan och till blinierna

Skafferiet gömmer torkad svamp av olika slag. Torkning är ett mycket praktiskt och energismart sätt att konservera. Rätt förvarad håller torkad svamp i princip hur länge som helst men det är förstås fiffigare att använda den. Svamp är en naturlig smakhöjare så passa på att krydda maten med finmortlad svamp. Har du som vana att panera biffen kan du nästa gång testa med svamppanering, det passar extra bra till vilt. En vardaglig köttfärssås blir mustig av torkad taggsvamp, och dessutom får du en hälsosammare pastasås på köpet. 

Svampsoppa på torkad svamp

Klassikern torkad trattkantarell är som gjord för den rykande trattkantarellsoppan efter en dag i skidspåret. Varför inte ta med soppan i termosen? 

Saltade riskor blir härlig svampsallad till blinierna som vi gärna äter så här i midvintertider. Recepten hittar du här:

Blinier med svamp

Svampsallad

Har du gott om svamp i förråden så kan du ta som vana att låta svampen spela huvudrollen åtminstone en dag i veckan på menyn. Svamp är ett bra alternativ till kött, klimatsmart och gratis. 

Du hittar många svamprecept i Marthas receptbank: 

Svamprecept

Bär förgyller smoothien och krämen

Så här vintertid kan man lätt känna sig låg på energi. Har vi bär i frysen lönar det sig absolut att kurera sig med den rekommenderade dygnsdosen på två deciliter inhemska bär dagligen. För att få i sig alla nyttigheter – det finns många – lönar det sig att bara tina upp den mängd man behöver för en gång. Lättast är det att mäta upp i en skål, hälla över hett vatten eller tina bären i mikron. 

– Själv brukar jag göra smoothie på bär, mogen banan och det som finns i fruktskålen, säger Lissu. 

Så här års finns det citrusfrukter av olika slag som innehåller mycket kostfibrer och C-vitamin. Dessutom ger de mycket vätska vilket gör smoothien drickbar för den som föredrar den konsistensen. 

Vintersmoothie

Smoothiebowl

Blåbärssmoothie

Bärkräm

Grönpulver av vilda växter

Då vi är inne på smoothie och energikickar vill jag slå ett slag för vilda grönsaker. Hör du till dem som plockade maskros, daggkåpa och nässlor i fjol? Nu finns de torkade växterna i prydliga glasburkar i skafferiet och bara väntar på att komma till nytta. Mixa olika blommor och blad till ett grönpulver, som du kan strö över fil, yoghurt och blanda i frukostsmoothien. Jag fyndade torkad rölleka och brygger nu välgörande drycker eller häxbrygder som familjen kallar det.

Grönpulver

Se alla artiklar