• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Blinier med svamp

Blinier med svamp

Ingredienser


1⁄4 bit
jäst
2 dl
mjölk
2
äggulor
1 dl
öl
1 tsk
salt
2 1⁄2 dl
bovetemjöl
1⁄2 dl
vetemjöl
2
äggvitor
3 msk
smält smör
Fett till stekning

Tillbehör

Skogssvamp, exempelvis trattkantarell, cirka 6 dl färsk eller 2 dl konserverad, förvälld eller torkad
Olja
Salt, timjan, svartpeppar
200 g
smetana
2
kryddgurkor, finhackade
1⁄2
gul lök, finhackad

Så gör du


  1. Värm mjölken fingervarm. Rör ut jästen i mjölken.
  2. Tillsätt äggulor, öl och salt. Vispa ner mjölet.
  3. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 1 timme. Låt jäsa i kylskåp om blinierna ska stekas i ett senare skede under dagen.
  4. Förbered under tiden tillbehören. Finhacka lök och kryddgurkor. Skär svampen i bitar (och putsa den om den är färsk eller blötlägg torkad svamp).
  5. Smält smör och låt svalna. Rör ner smöret i den jästa smeten.
  6. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd ner i smeten strax innan stekning.
  7. Stek blinierna i fett i blinipanna, plättpanna (små blinier) eller stekpanna (stora blinier).
  8. Stek samtidigt svampen i lite olja och krydda med salt, timjan och svartpeppar.
  9. Servera blinierna nystekta med smetana, stekt svamp, kryddgurka och lök.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Vinter
  • Måltid
  • Middag
  • Huvudråvara
  • Spannmål
  • Svamp
  • Mattraditioner
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Blinier med svamp

Detta kan intressera dig

Gäddtacos

Recept

Fullkornsbitar

Recept

Civilsamhällets nyckelroll i beredskapsfrågor – 5 sätt att bidra till trygghet i byn

På Landsbygdsparlamentet i Nurmes arrangerade Marthaförbundet i samarbete med andra parter en workshop med fokus på hur civilsamhället kan bidra till beredskapsfrågor.

Beredskap

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet