• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Blinier med svamp

Blinier med svamp

Ingredienser


1⁄4 bit
jäst
2 dl
mjölk
2
äggulor
1 dl
öl
1 tsk
salt
2 1⁄2 dl
bovetemjöl
1⁄2 dl
vetemjöl
2
äggvitor
3 msk
smält smör
Fett till stekning

Tillbehör

Skogssvamp, exempelvis trattkantarell, cirka 6 dl färsk eller 2 dl konserverad, förvälld eller torkad
Olja
Salt, timjan, svartpeppar
200 g
smetana
2
kryddgurkor, finhackade
1⁄2
gul lök, finhackad

Så gör du


  1. Värm mjölken fingervarm. Rör ut jästen i mjölken.
  2. Tillsätt äggulor, öl och salt. Vispa ner mjölet.
  3. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 1 timme. Låt jäsa i kylskåp om blinierna ska stekas i ett senare skede under dagen.
  4. Förbered under tiden tillbehören. Finhacka lök och kryddgurkor. Skär svampen i bitar (och putsa den om den är färsk eller blötlägg torkad svamp).
  5. Smält smör och låt svalna. Rör ner smöret i den jästa smeten.
  6. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd ner i smeten strax innan stekning.
  7. Stek blinierna i fett i blinipanna, plättpanna (små blinier) eller stekpanna (stora blinier).
  8. Stek samtidigt svampen i lite olja och krydda med salt, timjan och svartpeppar.
  9. Servera blinierna nystekta med smetana, stekt svamp, kryddgurka och lök.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Vinter
  • Måltid
  • Middag
  • Huvudråvara
  • Spannmål
  • Svamp
  • Mattraditioner
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Blinier med svamp

Detta kan intressera dig

Smartfisk-ambassadörsutbildning i Nyland 2025

Är du intresserad av hållbar mat, lokal fisk och smarta sätt att använda hela fångsten? Nu har du chansen att bli en Smartfiskambassadör genom Marthaförbundets utbildning inom projektet Smartfisk –...

Lucka 5: Ungmarthas julkalender

Sätt en personlig prägel på julhälsningarna i år med egenpysslade julkort! Med lite kreativitet och omtanke kan du skapa unika kort som sprider glädje och värme till nära och kära.

UngMartha

Basrecept för gröt på flingor

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet