Anna Alm årets matkulturstipendiat

I år tilldelades matkulturstipendiet på 2 000 euro till bonden Anna Alm på Mörby gård i Pojo. Motiveringen lyder:

”Mörby gård är en ekologisk gård som producerar ekologiskt nötkött, grönsaker för självplock och spannmål. Gårdsbutiken förser kunderna med kött, grönsaker och mjöl året runt. Anna Alm, som om ett år övertar gården av sina föräldrar, pratar varmt och i sann martha-anda för den gemensamma måltiden, mat med tydligt ursprung och matens värde. Anna jobbar aktivt för närproducerat och ekologiskt som medlem av Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbunds fullmäktige, ordförande för Ungdomsutskottet vid SLC samt styrelsemedlem i Nylands svenska producentförbund. Anna Alms iver och passion för rena råvaror är en inspiration för både producenter och konsumenter – hon är en lantbruksföretagare i tiden.”

Anna är både överraskad och glad över stipendiet.
– I och med den här summan har jag möjlighet att tacka ja till flera inbjudningar om att hålla föredrag om bland annat gården.

Hur ser du på finlandssvensk matkultur idag?
– Just nu är det många som återigen börjar förstå matens värde, det är inte längre något som bara skall gå snabbt. Många lagar maten från grunden och uppskattar råvarorna.

Hur skall man sprida kunskap om matens värde?
– Besök gårdsbutiker och bondgårdar, på det sättet får man större insikt i varför maten kostar. Värdesätt middagen, ät tillsammans och låt det ta tid. Mat skall få kosta. Vi kan hålla kostnaderna på rimlig nivå om vi ser till att använda allt vi köper. Vi behöver inte alltid äta kött till middag och vi behöver inte importera svamp från Japan då vi kan plocka svamp i skogen. Bjud vänner och bekanta på middag, prata om råvarornas ursprung, uppmuntra varandra och dela med dig av din kunskap.

Se alla artiklar