Vårmötet 2017: Engagemang smittar!

Vårmötet 2017: Engagemang smittar!

– Det gläder oss verkligen att så många marthor från hela Svenskfinland deltog, säger Ulla Smeds, ordförande för Sydösterbottens Marthadistrikt. Om man utgår från det lokala och de möjligheter och resurser som finns i distriktet, och gör det till ett gemensamt projekt i positiv anda, där alla kan engagera sig på ett sätt eller annat, samt bjuda på sig själva, ja, då blir det bra! Man ska göra mötet till sitt eget, på sitt eget sätt, inom de ramar som finns och med de resurser man har, helt i sann marthaanda.

Och visst är det så, engagemang och glädje smittar! Alla som deltog i vårmötet kände sig välkomna och stämningen var varm och trevlig. Man kunde även känna att detta var en gemensam satsning gjord med omsorg om deltagarna.

Det lokala eller typiska för distriktet får gärna synas i såväl programmet som arrangemangen. I Kristinestad stod de två inledande talarna för den lokala prägeln. Ulla Mangs, pensionerad lärare och teveredaktör, berättade om tomatens historia och hur viktig tomaten kom att bli för bygden, och Mikaela Björklund, universitetslektor och kommunfullmäktigeordförande i Närpes samt fyrabarnsmamma, lyfte de många roller kvinnor har, tar och får.

Låt det lokala synas!

Tomaten var viktig under mötet och serverades i olika former, bland annat som sådan i sallader, men också i välkomstdrycken och i chokladkakan som avrundade kvällsfesten. Även den härliga Närpesdialekten fick höras på scen.

Den vackra staden Kristinestad med sina låga trähus och smala gränder är en liten stad med knappt 7 000 invånare, men såväl lokalen för mötet som login för alla deltagande marthor löste sig på bästa sätt. Sydösterbottens Marthadistrikt har cirka 430 medlemmar som kommer från städerna Kristinestad och Närpes. I dessa trakter är man känd för att vara företagsam och orädd.

– Visst finns det problem att lösa längs vägen när man ska ordna en så stor tillställning, säger Ulla. Men man kan också se det som en möjlighet och göra det bästa av de utmaningar som dyker upp. Blir det omöjligt eller för svårt med något speciellt, strunta i det eller gör det enklare eller på annat sätt! Håll det på en realistisk nivå. Diskutera er fram till lösningar och inkludera den som vill vara med. Förbundets personal står ju också till tjänst, det är bara att ta kontakt med dem!

Slutligen vill Ulla framföra sitt varma tack för all den positiva feedback distriktet fått!

Text: Petra Högnäs

Se alla artiklar