Värmande sockor till mammor

Värmande sockor till mammor

Finlands svenska Marthaförbund, Marttaliitto och Finlands Barnmorskeförbund ger under det här året en gåva åt de mammor som får sitt första barn. Marthaförbundet och Marttaliitto firar 120-årsjubileum och Finlands Barnmorskeförbund firar 100-årsjubileum. Under jubileumsåret stickar marthorna och barnmorskorna sockor åt mammor. De första sockorna har redan delats ut.

Antalet barn som föds i Finlands sjunker för åttonde året i rad. Antalet nyfödda är historiskt lågt och det är oroväckande – nivån går att jämföra med antalet barn som föddes under hungeråret 1868.

Förbunden vill genom kampanjen Sockor åt mamma synliggöra det arbete förbunden gör för att stöda förstföderskor och mammor och familjer som adopterar sitt första barn.

– Marthaförbundet är för många ett stöd i vardagen, särskilt för barnfamiljer. Marthorna har en lång tradition av att sticka för välgörande ändamål, i år vill vi särskilt uppmärksamma mammor, säger Annika Jansson, verksamhetsledare på Finlands svenska Marthaförbund.

Med sockorna får familjerna ett meddelande om det stöd marthorna erbjuder familjerna i vardagen.

– För barnmorskan är kvinnan och mamman i centrum. Under 100-årsjubileet är det självklart att uppmärksamma och gratulera just kvinnan. Det är också naturligt att fortsätta vårt goda samarbete med marthorna. För tio år sedan var det bebisarna som fick sockor och nu är det förstagångsmammorna som uppmärksammas, säger ordförande för Finlands Barnmorskeförbund, Marjo Lyyra.

De sockor som delas ut under kampanjen är alla olika och tillverkade i olika tekniker. Utöver sockorna till förstagångsmammorna är det också möjligt att sticka sockor till sin egen mamma, mormor eller någon annan viktig person – oavsett ålder och kön på mottagaren.

– Då ett barn föds är det ofta just barnet som får en gåva. Sockor eller mössa åt barnet blir ändå snabbt för små. Sockor som är stickade åt mamma används länge och de påminner om att marthorna sitter på mycket information och stöd för också mammor och barnfamiljer. Vi vill också lyfta fram det faktum att marthaverksamheten är barnvänlig, i vår verksamhet kan mamman träffa och umgås med andra fullvuxna tillsammans med sitt barn, berättar Reija Salovaara, chef för medborgaraktiviteten på Marttaliitto.

Marthorna bjuder också in andra än marthor att sticka sockor åt mammor, det finns insamlingsplatser på många håll i landet. Sockorna delas ut på förlossningssjukhus och via adoptionsorganisationer.


För mer information:

  • Insamlingsplatser: https://martha.fi/sv/start/martha120/
  • Verksamhetsledare Annika Jansson, Finlands svenska marthaförbund, 050 302 3363, annika@martha.fi
  • Chef för medborgaraktiviteten på Marttaliitto Reija Salovaara tel. 040 508 8240, reija.salovaara@martat.fi
  • Ordförande för Finlands Barnmorskeförbund Marjo Lyyra tel. 045 664 0000, marjo.lyyra@suomenkatiloliitto.fi

Vi strävar efter att erbjuda media möjligheten att fotografera överräckning av sockor på förlossningssjukhusen. Mer information ger Reija Salovaara.

Bildtext: Nybliven mamma med bebis och sockor på centralsjukhuset i S:t Mickel.
Se alla artiklar