Vad finns i kryddskåpet och på kylskåpsdörren?

Vad finns i kryddskåpet och på kylskåpsdörren?

Kolla därför innan du köper dem vad de innehåller och försök i stället åstadkomma motsvarande hemma i köket. I synnerhet om du redan har största delen av de behövliga ingredienserna hemma blir det ren ekonomisk vinning.

Kryddblandningar i kvarn innehåller ofta främst salt

Exempelvis ”Chili Explosion” innehåller 37 % salt, 20 % röd paprika och chili, 8 % tomat och 2,5 % svartpeppar. Resten, 32,5%, utgörs av olika färgämnen, extrakt med mera. Kilopriset är nästan 70 euro. Den här kryddmixen är lätt att ersätta dels med kryddor ur det egna skafferiet, dels med färska råvaror. Observera att kilopriset för salt är +- 1 euro.

”Limepeppar” innehåller 40 % salt, 25 % svartpeppar, 2 % lök, grön paprika, citronsyra, limesaftpulver, citronskal med mera. Kilopriset är drygt 50 euro.

”Citronpeppar” innehåller 45 % salt, mörkt socker, citronjuicepulver, lök, svartpeppar, surhetsreglerande medel (E330), dillfrön, dillblad, aromämnen, rypsolja. Kilopriset är 23 euro, fastän salt, som kostar cirka 1 euro/kilo, utgör nästan hälften av innehållet i burken.

Exempel på olika såser och pastor:

”Taco sauce medium”: 36 % tomat, 20 % tomatpuré, lök, vatten (cirka 20 % – inte angivet, men min uppskattning baserad på att ingredienserna (tillsammans 100 %) skall vara uppräknade i en ordning som är i proportion till innehållsmängd), 7 % chili, salt, ättika, vitlök, koriander, spiskummin, cayennepeppar, oregano och tillsatsämnen vi gärna vill vara utan. Kilopriset är nästan 11 euro (passerade tomater 1–2 e/kg, lök under 1 e/kg, vatten 0 euro). Hemmagjord sås skulle kosta ungefär hälften mindre.

”Guacamolen” innehåller vatten, lök, avokado 7 %, växtolja, tomat, grön paprika, smältost och massor av tillsatsämnen (bl.a. E 331, E 339, E 450, E 451, E 452, E 160c, E 330, E 141, E 160a, E 133, E 415, E 412, E 300 fanns uppräknade). Kilopriset verkar ju inte så dyrt på 6,33 euro, men med tanke på att vatten i praktiken inte kostar och priset på avokado är ungefär 3–4 euro/kg och citron cirka 3 euro/kg så blir det hälften billigare att göra sin egen med så gott som 100 % avokado och inga tillsatsämnen.

”Grillolja BBQ allround”: Rapsolja, vatten, äppelsaft, salt 8 %, lök, svartpeppar, socker, jästextrakt, ättika, chilipeppar, andra kryddor, färgämne, vitlök, syra, förtjockningsmedel och konserveringsmedel, arom, paprikaextrakt, surhetsreglerande medel. Kostar 9,81/liter och kan bra ersättas av en bättre olja som man smaksätter själv, exempelvis med årets kryddrester.

”Tapenade Kalamataolivpasta” innehåller bara 54 % Kalamataoliver, resten olika billigare oliver, soltorkad tomat, olivolja, vinäger, druvsaft, vitlök, basilika och oregano. Kilopris 21,50. Kalamataoliver kostar 10,76/ kilo.

Tips!

  • Överbliven salsasås kan blandas ut med exempelvis youghurt till en salladsdressing.
  • Har du en halvfull burk senap? Tillsätt olja, vinäger och peppar och skaka om. Smaka av med örtkryddor och eventuellt litet socker så har du en god dressing.
  • Om du inte vill kämpa med att försöka skrapa ur de sista pestoresterna och liknande ur glasburkar kan burken sköljas ur med litet vatten som man häller i förslagsvis en pastasås.


Text: Janine Smeds, ekonomirådgivare

Se alla artiklar