Utforska en kålrabbi med alla sinnen

Utforska en kålrabbi med alla sinnen

Saperemetoden, som handlar om att utforska mat med våra sinnen, är en metod att väcka nyfikenheten för mat samt att benämna våra upplevelser. Hur vi upplever exempelvis smaker och ljud i maten kan därför vara väldigt olika från person till person. Tillsammans, inom familjen eller på daghemmet eller i skolan, kan man välja en råvara och utforska den. Så här gär du:

Börja med att i smyg gömma exempelvis en kålrabbi (andra grönsaker går såklart också bra) i exempelvis en stor skål med en handduk över.

Känsel
Fundera på ytan, temperaturen och konsistensen utan att titta på kålrabbin. Är den exempelvis slät/skrovlig/mjuk/hård/varm/ljummen? Försök att hitta olika sätt att beskriva hur den känns och om de olika delarna på kålrabbin påminner om något.

Syn
Fundera på färger och former, vad liknar den? Ni kan också ta reda på hur den växer. Nu är det dags att skära upp kålrabbin.
Hur ser den ut inuti?

Lukt
Hur kan ni beskriva lukten? Är den stark eller svag? Är den positiv eller negativ – varför?

Känsel
Testa att ta en bit i munnen, hur upplevs konsistensen? Kom ihåg att här får alla själva välja om de vill smaka på den eller ej.

Smak
Fundera på vilka grundsmaker ni känner (sött, salt, surt, beskt, umami). Smaken består inte endast av grundsmakerna. Även luktsinnet bidrar med aromer och det märks bra då man är förkyld. Testa att hålla för näsan när ni biter av kålrabbin och öppna upp näsan efter en stund. Också känselsinnet bidrar till smakupplevelsen, det kan exempelvis vara tuggmotståndet i mört kött, krämighet i en ost eller pepparrotens hetta som bidrar till smakupplevelsen.

Hörsel
Något som vi sällan tänker på är att maten också låter. Riktigt små barn är goda lyssnare och de brukar bygga upp förväntningar på maten när de hör ljud från köket. Men även när vi äter maten så skapar det ljud. Testa att hålla för öronen eller använda hörselskydd när ni tuggar på kålrabbi och fundera på hur det låter, kanske det påminner om något annat ljud?


På instagram pågår just nu en utlottning om 10 exemplar av den illustrerade kokboken Tack för maten! Tagga gärna en bild med Marthaförbundet och #matvardag och berätta hur det gick när ni testade saperemetoden, så är ni med i utlottningen. Vinnare av kokboken meddelas i slutet av månaden. Observera att ditt konto bör vara öppet för att vi ska kunna se ditt bidrag i tävlingen.

Se alla artiklar