Undvik parfymerade solkrämer med hormonstörande kemikalier

Marthaförbundet uppmanar alla att undvika onödig kemikaliebelastning och att skydda sig mot solen genom lämplig klädsel, genom att undvika den farligaste strålningen mitt på dagen och genom att undvika användningen av parfymerade krämer.

Marthaförbundet vill förebygga hälso- och miljöproblem förknippade med hormonstörande miljögifter i vår vardag. Med ytterligare 10 enkla tips vill vi lyfta fram hur alla kan undvika onödig kemikaliebelastning. Dessa tio tips ingår i förbundets informationskampanj Kvinnor och kemikalier och är en del av vårt fortsatta arbete för en medvetet hållbar livsstil.

Hormonstörande miljögifter finns fortfarande i vår vardag i de flesta vanliga produkter, exempelvis i vanliga solkrämer, som syntetiska parfymer, ytbehandlingsmedel, tillsatser i plast och brandskyddsmedel. I många vanliga livsmedel finns de kvar i form av svårnedbrytbara bekämpningsmedel.

Genom att bli mera medveten som kvinna och konsument kan du minska riskerna för negativa hormonrelaterade effekter för hälsan och miljön. Flera tips med förklaringar hittar du i broschyrerna Kvinnor och kemikalier samt 110 tips för en hållbar livsstil.

Mera information och frågor:

Christel Raunio, verksamhetsledare
050 351 5058, christel.raunio@martha.fi

Camilla Sederholm, ekologirådgivare
043 820 0072, camilla.sederholm@martha.fi

Se alla artiklar