Tvätta rätt!

Tvätta rätt för mer hållbara plagg och mindre miljöbelastning.

Maskintvätten sliter på våra plagg, och belastar dessutom miljön, så det lönar sig att tvätta rätt. Undvik onödig tvätt och ta bort enskilda fläckar genom fläckborttagning för hand. Tröjor och ytterplagg kan gärna vädras ofta och tvättas mera sällan.

Då du tvättar

  • Sotera innan tvätt för att undvika missfärgning.
  • Tvätta alltid fulla maskiner, men inte överfulla. En maskin är lämpligt fylld om du får rum för din knutna näve ovanpå tvätten.
  • Dosera en lämplig mängd tvättmedel. Testa på att minska den angivna mängden med en tredjedel, det ger samma tvätteffekt.
  • Testa att byta ut det vanliga tvättmedlet mot mjukgörande tvättnötter. Du hittar dem i ekoaffärer och välsorterad dagligvaruhandel.
Skötselsymbolerna hjälper oss att ta hand om våra plagg på rätt sätt. Här är ett facit över vad de olika tvättsymbolerna betyder.

Källa: Huslig Ekonomim Schildts & Söderströms, 2017

Rengör tvättmaskinen

Då tvättmaskinen och den rena tvätten luktar unket är det dags att rengöra maskinen. Det lönar sig att göra det några gånger per år. Häll 100 gram citronsyra i tvättmedelshållaren och kör en tom maskin på 90 grader. Alternativt ättika, 3 dl till en maskin (5 kg).

Se alla artiklar