Tidspussel

Elly Sigfrids, som fyller 90 i år, har ett långt perspektiv på hur man kombinerar familj med arbetsliv. Hur hon har pusslat ihop sin tid som prästfru, fyrabarnsmamma, lärare, författare, politiker – både på lokal- och riksplanet som riksdagsledamot i nio år på 1970-talet – det vet bara hon själv. I fjol fick hon Fredrika Runeberg-stipendiet just för sin förmåga att ha hjärtat och omsorgen med i allt hon gjorde. Och alltjämt gör.

Nu förtäljer inte historien hur mycket hjälp i hushållet hon hade. Men man kan förmoda att hon som prästfru hade några extrahänder i hushållsbestyret, åtminstone under tidigare år. Det är få barnfamiljer i dag förunnat. Efter en späckad arbetsdag ska man hinna med mycket ännu på hemmaplan. Kraven på dagens vuxna att få dygnets 24 timmar att räcka till är stora. Ju mera urkramad man är, desto kortare tålamod just när man borde ha oceaner av krafter att ösa ur.

Det mesta har sagts i ärendet: "Så här orkar du", "Så här klarar du skivan". Men det finns inga mirakelknep att ta till just i min situation. Här måste skräddarsys för få allt att funka. Och skräddare får man vara själv. Ingen annan känner vardagsvillkoren.

Rätt förskräckt blev jag i somras över en rapport om hur mycket dagens (heltidsjobbande) småbarnsföräldrar dagligen har tillsammans med sina barn: 2,5–3 timmar. Det är väl inte möjligt! Visst måste det bli många fler timmar över än så? Ur den villfarelsen tog mig mina syskonbarn som har 3 + 3 + 3 barn. Det blir faktiskt inte fler timmar än så när båda heltidsarbetar.

"Det beror på hur vi använder tiden", sade Elly Sigfrids. Vilken tid då? kan man undra när man räknar vad som blir över efter att ha lämnat barn i dagis/skola, åkt till jobbet, åker tillbaka efter åtta timmar, handlar, hämtar dagis- och eftisbarn. Så ska det lagas mat också, diskmaskinen sättas på och tvättkorgen tömmas. Och sedan då? Vems tur är det att på gym eller körövning? När ska man hinna på bio, teater, konsert?

Här menar jag att Elly Sigfrids reflektion är värd en eftertanke. Till vad använder jag min tid? Är det jag satsar på nödvändigt just här, just nu? Eftersom allas tid är som satt på kort är den mest rationella användningen väsentlig. För Elly Sigfrids var hemmet nummer ett i prioritering. Var och en måste själv göra sitt val. Och hålla fast vid det.

Försök undvika att låta vardagsstressen ta över. Det finns faktiskt så mycket att njuta av. Lämna prestationskraven på att orka klara allt. Utan att få dåligt samvete. Allt behöver inte göras tvärt. Mycket kan faktiskt vänta.

Ibland avundas jag skärgårdsbornas förmåga att ta det lugnt. Hinner vi inte i dag, så gör vi det i morgon.

Yrsa Lindroos

Se alla artiklar