Sy en trosa av en avlagd t-tröja

Sy en trosa av en avlagd t-tröja

Vill du tänka cirkulärt kan du själv göra underkläder av en gammal urtvättad t-tröja i bomull.

Underkläder är plagg som du har närmast kroppen, direkt mot din hud, och bör därmed väljas med omsorg. Försäkra dig om att materialet är fritt från skadliga ämnen och att det andas bra.

Risken för att du exponeras för rester av antimögelmedel (som tillsätts vid klädtransport) eller färgämnen (som används för att färga tyget) är låg när du använder äldre urtvättade tyger. Undvik däremot att använda och tillverka underkläder med plasttryck (trycket är oftast PVC eller PU-plast med skadliga ämnen tillsatta i plasten), underkläder av syntetfibrer (polyester, nylon, akryl), ett material som andras sämre eller underkläder av gamla sportkläder som har marknadsförts med anti-odöregenskaper. Denna typ av sportkläder är behandlade med biocider, det vill säga antibakteriella ämnen som kan irritera huden och skada de goda bakterierna som lever på din hud.

Så här syr du en trosa av en gammal t-tröja

Mönster på en hipster-trosa hittas här (på engelska): 

Makebra: trosa

Svensk översättning av sybeskrivningen: 

1. Overlocka kanten på den främre delen av grenförstärkningen. 

2. Lägg bitarna så att de överlappar varandra i följande ordning: framstycket med rätsidan uppåt > bakstycket med rätsidan nedåt > grenförstärkningen med rätsidan nedåt.

3. Sy ihop längs den nedre kanten. Använd en stretchsöm eller en sicksacksöm. Vänd bitarna rätt läge och nåla fast grenbiten. 

4. Sicksacka fast en vikbar resår vid benhålen. Sträck resåren något medan du syr.

5. Sy sidosömmarna med overlock eller med sicksack.

6. Sicksacka fast vikbar resår i midjan. Sträck inte resåren medan du syr.

Källa: Makebra.com

Se alla artiklar