Sväng loss med hederliga kärringtips!

Många tänker sig att ett rent hem doftar någon frisk, syntetisk doft av blomster eller skog som tillsatts i en lockande, färgglad flaska rengöringmedel. Du kanske till och med skvippar i lite extra av medlet i vattenhinken för att det säkert ska dofta riktigt, riktigt rent. Men har du någonsin tagit dig en titt på vad som står i innehållsförteckningen? Inte särskilt lockande alls.

Jag hävdar att du inte behöver köpa en massa dyra specialrengöringmedel som är mer eller mindre miljöskadliga och hälsovådliga för få ett rent hem. Kärringtips, såsom ättika mot kalkavlagringar, bikarbonat mot fläckar, tvättnötter i bykmaskinen, miljömärkt såpa på golvet och några droppar miljömärkt diskmedel i vattensprayflaskan som allrengörning, fungerar utmärkt. Att det blir billigare är en bonus och de gamla kärringtipsen är oftast minst lika effektiva och dessutom vänliga mot både dig och miljön.

Mikrofiberdukar behöver inte extra kemikalier och är fantastiska att ha i köket, vid dammtorkning och fönstertvätt. Dessutom är de lätta att kasta med i bykmaskinen med jämna mellanrum, så att de håller sig fräscha. En mikrofibergolvmopp sparar dessutom el, eftersom du dammsuger mera sällan.

Enligt den kinesiska läran feng shui påverkar och återspeglar ordningen i hemmet ofta ordningen inombords. När jag är i balans får jag oftare avnjuta ett städat hem, men om jag kommer in i en period då jag har mera program, hinner jag inte alltid städa och då blir det snart rörigt. Det intressanta är att om jag då städar upp huset, blir ofta mitt schema lugnare igen. Det är frigörande att reda upp den där garderoben som samlar gammalt skräp. Unna dig själv den frihet och energi som kommer efter en riktig källarstädning eller garderobsomgång.

Sedan gäller det ju att göra städningen rolig också. Jag läste för en tid sedan att 20 minuter städning i veckan gör dig 20 procent lyckligare. Men ibland känns det ändå lite trögt att komma i gång med städningen. Ett bra trick som hjälper mig är att bjuda hem gäster. Det gör mig motiverad och inspirerad. Jag sätter på min favoritmusik och dansar och sjunger för full hals medan jag städar och får massor gjort – och oftast är jag klar innan gästerna kommer.

Om man inte bor ensam, är städningen något som alla kan delta i – barn som vuxen. Alla i familjen hittar egna städuppgifter eller så turas ni om. Min man tycker om rutinsysslor, såsom dammsugning och diskning, medan jag gillar att göra sådant som ska organiseras, såsom tvätt och att ta itu med oredan. Vi brukar ha torsdag som vår städdag, då får vi ta det lugnt över helgen.

Man kan också bilda en städliga med några väninnor och städa varandras hus tillsammans. Varför inte avsluta städsessionen med en belöning, som exempelvis bastubad eller en trevlig picknick?

Hur vi vill att vårt hem ska se ut är en smaksak och vi är alla olika, men de flesta mår bättre av att ha något slags ordning omkring sig. Det blir dessutom enklare och roligare när du hittar ditt eget system som fungerar för dig. Så pröva dig fram om det är vänner, svängig musik eller en läcker bärsmoothie efteråt som motiverar just dig.

Text: Ila Nordman

Se alla artiklar