Strömmingen är vår viktigaste fiskart - både kommersiellt och kulturellt

Strömmingen är vår viktigaste fiskart - både kommersiellt och kulturellt

“Ät strömming!” År 1990 uppmanade statsminister Harri Holkeri folket att äta mer strömming och mindre innerfilé. Uppmaningen är lika aktuell år 2024.

Strömmingen är Finlands kommersiellt viktigaste fiskart. År 2021 åts endast 4 % av Finlands totala strömmingsfångst av finländare, 23 % exporterades som livsmedel och 30 % exporterades som djurfoder. Återstående 43 % användes enligt Luke som foder för finländska djur och fiskar. Ännu år 2000 åt finländarna 1,2 kg strömming per person per år men till dags dato har siffran sjunkit till 300 g per person per år. Strömmingens oförtjänt dåliga rykte kan bero på att man i slutet av 1900-talet konstaterade att strömmingen innehåller höga halter av miljögifterna dioxin och PCB, men halterna har halverats bara under de senaste 20 åren.

Idag finns det begränsningar för strömmingar som är större än 17 cm. Barn, unga, gravida och kvinnor i fertil ålder ska inte äta dessa mer än 1–2 gånger per månad. För strömmingar under 17 cm finns inga begränsningar. De strömmingsfiléer som säljs i butik kommer allt oftare från strömmingar under 17 cm, eftersom strömmingen på senare år har blivit allt magrare och mindre till storleken.

Traditionellt har Finlands kustbefolkning ätit mycket strömming, både som färsk, inlagd, rökt och saltad. Speciellt den saltade strömmingen har nästan helt och hållet försvunnit från vår repertoar eftersom vi idag inte är lika beroende av att konservera maten för att klara oss under svårare tider. Däremot har den inlagda strömmingen bevarats och är idag en viktig komponent på matbordet både vid jul, påsk och midsommar.

Vill du bli bättre på att använda strömming i din vardag?

Laga dina egna fiskpinnar av strömmingen på ett enkelt sätt. Dessa pinnar tillagas i ugn så du slipper dessutom stekoset. Eller så väljer du den klassiska metoden och steker strömmingsflundror. Servera med äppeltzatziki för en liten twist!

Strömmingspinnar
Vill du integrera strömmingen i din vardag? Laga fiskpinnar av strömming!

Strömmingspinnar

4 portioner

Ingredienser:

  • 300 gram strömmingsfiléer
  • 1-2 tsk salt
  • 1 cm riven ingefära
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 ½ dl rågmjöl
  • 2 ägg
  • 3 dl panko
  • 1 ½ dl mannagryn
  • 2 msk rybsolja

Pepparrotsdipp:

  • 150 gram crème fraiches
  • 1 msk riven pepparrot
  • 1 msk färsk hackad koriander
  • ½ tsk salt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skär strömmingsfiléerna på längden och sätt i en skål. Krydda med salt, ingefära och chilipulver. Blanda väl så att alla filéer täcks av kryddblandningen.
  2. Mät upp rågmjöl i en skål, uppvispade ägg i en annan och panko blandat med mannagryn i en tredje.
  3. Vänd först en filé i mjöl, sedan i ägg och slutligen i pankoblandningen. Upprepa med de resterande fiskfiléerna.
  4. Placera ut de panerade filéerna på en bakplåtspappersbeklädd plåt och ringla över olja.
  5. Grädda strömmingspinnarna i ca 10 minuter. Salta de färdiga pinnarna efter gräddning vid behov.
  6. Pepparrotsdipp: blanda alla ingredienser till dippen och servera till strömmingspinnarna.

Strömmingsflundror med äppeltzatziki

4 portioner

Ingredienser:

  • cirka 500 g strömmingsfiléer
  • 1 ½ msk smör
  • 1 kruka hackad dill
  • 1 pressad citron
  • rågmjöl
  • salt
  • svartpeppar
  • smör till stekning

Äppeltzatziki med dill:

  • ½ gurka
  • 1 äpple
  • ½ kruka dill
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2,5 dl grekisk yoghurt
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här:

  1. Skölj strömmingsfiléerna och låt dem rinna av. Lägg dem med köttsidan upp på en skärbräda.
  2. Hacka dillen och fördela på hälften av filéerna. Salta och peppra och pressa på citronsaft. Lägg på en annan filé på varje filé med dill.
  3. Vänd dem i rågmjöl blandat med salt och peppar.
  4. Stek strömmingsflundrorna i smör på medelvärme tills de är genomstekta, 2–3 minuter per sida. Servera med äppeltzatzikin och exempelvis kokt potatis.

Äppeltzatziki med dill:

  1. Tvätta och riv gurkan på ett rivjärn och pressa ur saften ordentligt.
  2. Blanda yoghurten med gurkan, rivet äpple, finhackad dill och pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar.
Se alla artiklar