Spartips inför semestern

Så här gör du:

  • Planera din ekonomi. Gå igenom vad du har till ditt förfogande och vilka utgifter du har, hjälpmedel hittar du här. Då du vet var du står, har du större möjligheter att njuta av sommaren och få ro i själen.
  • Planera måltiderna och dina butiksinköp. Undvik impulsköp genom att hålla dig till inköpslistan, gå sällan till butiken och gå inte dit när du är hungrig. Om du bokför dina inköp märker du också var du kan dra in om det skulle behövas.
  • Gå igenom olika avtal. Fundera på om dina avtal är aktuella och kontrollera att inga försäkringar överlappar. Checka att elavtalet är konkurrenskraftigt, att telefonabonnemanget är optimalt utgående från din användning och avbryt eller gör ett uppehåll för tidningsprenumerationer när du är bortrest. Se över din elanvändning, byt till ledlampor successivt, stäng av golvvärmen då det är varmt eller då du är på resa och koncentrera bastubadandet till ett färre antal gånger.
  • Dämpa din köplust genom att tänka efter. Behöver du faktiskt nytt eller är det ditt habegär som har tagit över? Gå igenom din garderob inför semestern och för de plagg du inte använder till återvinning. Ordna om i garderoben så att säsongskläderna är lättillgängliga medan de andra plaggen är nedpackade eller står längre bak i garderoben. Planera nya kombinationer med ”gamla” kläder medan du sorterar. Sök upp loppisar i stället för varuhus på nya orter och platser.
  • Fritiden behöver inte bli dyr. Annullera abonnemang du inte använder under sommaren. Kolla upp alternativa möjligheter till motion och andra fritidssysselsättningar. Till exempel naturen har mycket att erbjuda så här års. Gratiskonserter och andra jippon finns det också gott om – varför inte ta med en picknickkorg till pausen? Bärplockning i sällskap är en annan trevlig och nyttig umgängesform.
  • Semesterresan behöver inte gå långt bort – närturism är hållbarare. Gör upp en separat semesterbudget och försök uppfylla alla familjemedlemmars viktigaste önskemål. Hinner ni inte med allt i år, skriv upp och spara önskemålen till kommande semestrar. Ta i mån av möjlighet med mellanmål och måltider hemifrån, då kanske den sparade slanten kan användas till att uppfylla ett önskemål i stället!
Se alla artiklar