Spara in på matkostnaderna

Spara in på matkostnaderna

Planering, stora grytor och rabatterade matvaror. Det finns många sätt att spara in en rejäl slant på matkostnaderna. Följ våra tips för en förmånligare matvardag.

Planera dina måltider

En välplanerad veckomeny gör det lättare för dig att handla i butiken samtidigt som du sparar pengar.

Handla enligt säsong

Då du handlar enligt säsong får du förmånligare råvaror då de smakar som bäst.

Stora satser

Gör stora satser, det sparar både tid och pengar. Extra portioner kan frysas ner för att ätas vid ett senare tillfälle.

Byt ut en del av köttet

Använd dig av finländska rotfrukter och proteinrika livsmedel såsom ärter, bönor och linser som komplement till eller ersättning för kött. En köttfärsrätt blir till exempel förmånligare och nyttigare om du ersätter en del av köttet med bönor eller linser. Baljväxter har ett lägre kilopris än kött.

Planera inköpet

Planera dina inköp, handla inte mat för ofta, försök att gå till butiken bara en eller två gånger per vecka och handla då allt du behöver för hela veckan.

Rabatterade matvaror

Utnyttja butikens rabatter på varor med bäst före-datum som närmar sig. Om du är osäker på om du hinner äta maten lönar det sig att frysa ner den.

Från grunden

Lär dig laga mat från grunden. Du sparar pengar och får koll på vad du äter.

Släng inte mat!

I Finland slängs stora mängder ätbar mat. Mest slängs råvaror som man inte vet hur man ska använda, så som purjolök, broccoli och blomkål där stammen eller stjälkarna ofta slängs eftersom man inte vet att även dessa delar är ätlig. Också mat som man inte hinner tillreda slängs. 

Att planera måltiderna hjälper att minska matsvinnet, samtidigt som det sparar pengar. Om du märker att du har svårt att planera mängden råvaror kan du sortera dina råvaror i kylskåpet. Sätt produkter som riskerar att bli gamla på en skild hylla i kylskåpet, så att du vet vad du ska använda först. Det går också att frysa ner fler produkter än vi tror, kom ihåg att märka produkterna så att du vet vad du har i frysen.

  • Inventera matförråden och använd det du har innan du går till butiken. 
  • Använd dina sinnen innan du slänger. 
  • Använd hela råvaran. 
  • Var kreativ.
  • Kasta inte ätbar mat, det är som att slänga pengar i komposten!

Recept på rester

Plocka ihop grönsaksrester till en lunchsallad!

Gratis mat, finns det?

Skogen är full av svampar, växter och bär. På våren kan du plocka nässlor och andra vilda växter och på sensommaren och hösten är det dags att ge sig ut i bär- och svampskogen. Bär kan vem som helst plocka, men för att plocka svamp kan det löna sig att gå tillsammans med någon, eller att delta i en kurs om du inte är bekant med olika svampsorter. Bär kan du använda på gröt, yoghurt eller i smoothien – hemgjord smoothie är avsevärt billigare än köpt. 

Att odla örter och sallad är inte helt gratis, men nog förmånligt. Köp örtplantor eller frön från en blombutik och plantera i krukor, sedan kan du äta billiga örter och sallader framöver. Testa också att återplantera örter från butiker, många gånger klarar sig örterna bra. Bekanta dig med allemansrätten, du har rättigheter och skyldigheter i naturen.

Blåbär och lingon kan du plocka gratis, eller köpa! Vad väljer du? 

Blåbär, inhemska 9,95€/ kgPrisma, maj 2019
Lingon, inhemska9,85€/ kgPrisma, maj 2019
Skogen är fylld av gratis smoothieingredienser.

Tips!

Lista favoriterna

Ett bra sätt att utmana sig själv att göra billig mat är att lista förmånliga rätter i en mapp i telefonen. När du sedan står i butiken kan du välja bland de förmånliga rätterna.

Se alla artiklar