Sommarhälsningar från Mklubbens läger!

Av de glada minerna att döma var det lika roligt då som nu att delta i M-klubbens verksamheter. Det var utfärder, möten, bakning, matlagning och mycket annat på programmet.

Mina uppgifter som lägerkoordinator har varit varierande, just så som jag gillar det. Jag har pratat i telefon, skrivit och postat brev, varit ledare på några av sommarens kurser, rotat bland gamla arkiv, städat i M-klubbens kaotiska (inte nu längre?) skrubb och pratat med trevliga kolleger på Lönnrotsgatan.

Under tre veckor i juni har M-klubben ordnat 10 olika sommarkurser där totalt 146 barn deltagit med stort intresse. Kurserna har varit runt om i Svenskfinland: i Sibbo, Ekenäs, Tenala, Vasa och på Stundars i Korsholm. Det har varit alltifrån traditionella matlagningskurser till s.k. M-daycamps där barnen har varit indelade i två grupper där en grupp ansvarat för maten och den andra sysslat med hantverk, pyssel eller växtkännedom av något slag och sen har grupperna fått byta uppgifter med varandra. En vanlig kommentar bland deltagarna var att kurserna känts alltför korta, liksom det har varit lite ledsamt att skiljas från sina nya vänner. Det är roligt att märka att många barn återkommer varje år, samtidigt som även nya barn hittar till våra kurser.

Sommaren är fylld med optimism. Då de ljusa timmarna är många förökar sig dygnets 24 timmar till minst 30, eller hur? Det är så mycket vi tror att vi ska hinna med under sommaren. Tiden är oändlig.

Mina studier fortsätter först i september och många har frågat mig vad jag tänker göra då jag är ledig så länge, i sju veckor. Ah, ljuvliga ledighet! För det första ska jag sova, sova och så sova lite till. När jag har gjort det ska jag uppta min plan för en perfekt sommar, nämligen bonga sommartecken-planen. I lågstadiet samlade vi på vårtecken, vem som hade sett den första tussilagon eller nyckelpigan. Jag tycker om idén.

Varför inte även samla på sommartecken? När blommade syrenen? När smakar jordgubbarna som bäst? När stiger vattnet över 15 grader?
Det är en hel del som medelvirtanen har på sin sommarlista, förutom det obligatoriska simmandet och grillandet så klart, och det blir lätt stressigt, speciellt om semesterdagarna är få eller om man jobbar hela sommaren. Inte mycket tid där inte att ladda med lite sommarenergi.

Det är just stressandet och känslan av att sommaren gått en förbi som jag har tänkt undvika genom att följa med naturens skiftningar under sommaren och samla på mina sommartecken. Jag vill inte plötsligt en dag cykla in i syrenhäcken bara för att jag inte märkt att blomgrenarna böjer sig i full prakt över vägen.

Det är så mycket på gång just nu. Jordgubbarna är färdiga att plockas och ätas, vad händer härnäst? Än är det långt till hösten, så njut av sommaren!

Myrna Eklund

Se alla artiklar