Sommarens naturkosmetik

Sommarens naturkosmetik

Ansiktsvatten med daggkåpa
Plocka färsk daggkåpa. Rensa och skölj. Placera i en skål. Häll över kokande vatten. Låt dra tills vätskan svalnat, minst 20 minuter. Tillsätt en tiondel äppelcidervinäger, den ger bättre hållbarhet och är också bra för huden. Häll upp på en mörk glasflaska och förvara i kylskåp. Hållbarheten är ungefär en vecka i kylskåp, så gör en liten mängd åt gången. Daggkåpan sägs ha antirynk-egenskaper.Ansiktsvatten med rölleka
Plocka röllekans blommor och blad. Rensa och skölj. Placera i en skål. Häll över kokande vatten. Låt dra tills vätskan svalnat, minst 20 minuter. Tillsätt en tiondel äppelcidervinäger, den ger bättre hållbarhet och är också bra för huden. Häll upp på mörk glasflaska och förvara i kylskåp. Vattnet sägs vara bra för fet, oren hy, speciellt ung hy med acneproblem. Ansiktsvattnet har en hållbarhet på ungefär en vecka i kylskåp, så gör en liten mängd åt gången.

Sommarbad
Plocka rejält med daggkåpa, rölleka, ringblomma och nässla. Koka upp och låt dra en stund. Sila och blanda ner i badvattnet. Välgörande för kropp och sinne.

Tvätta håret med nässelvatten
Plocka och koka upp nässlor, låt vattnet svalna en aning. Skölj smutsigt hår med nässelvatten och gnugga.

Nässelmask
Blanda torkad nässla med vatten, kaolinlera och havrekli. Masken har djuprengörande egenskaper.Förbered dig inför vintern
Plocka nässla, nässelfrö, åkerfräken, daggkåpa och björkblad. Torka dem och mixa med exempelvis stavmixer till ett välgörande grönpulver. Plocka fram till hösten och vintern och blanda med smoothie, gröt eller bröddeg.

Se alla artiklar