Sofias trädgård i januari: Planera och så de första fröna

Sofias trädgård i januari: Planera och så de första fröna

Har det börjat klia i dina fingrar också? Början av året är en bra tid att se över sitt förråd av frön och varför inte skissa på årets odlingsdrömmar och planer. Nu är också en utmärkt tid att delta i kurser eller läsa böcker och ta del av odlingsinspiration och kanske lära dig eller våga testa på någonting nytt i år.

Vill du redan nu sätta frön i jorden kan du satsa på till exempel chili. Den kan sås tidigt mellan januari-mars eftersom de har lång utvecklingstid. Chili trivs i ett skyddat, varmt och soligt läge och kan odlas i växthus, på balkongen, inne och på friland. Chiliplantan fungerar utmärkt att odla i kruka. Fröna är ljusgroende, vilket innebär att du sår dem ovanpå jorden genom att lätt trycka dem ca 0,5 cm djupt på fuktig såjord. Ställ dem varmt i början så att de gror och gärna med en påse med några hål i ovanpå så att sådden hålls fuktigt.

Då fröna har grott vill plantorna stå ljust men svalt. Plantera om chilin till en lite större kruka med planteringsjord när första bladparet efter hjärtbladen utvecklats. Gödsla exempelvis jorden med lite hönsgödsel genom att blanda ca ½ msk i jorden vid omplantering för att ge plantan lite extra näring. En avklippt mjölkburk med hål i botten fungerar bra som kruka vid omplantering. När plantan har bildat ett stort rotsystem och vuxit till sig planteras den i en större kruka med gödslad jord. Krukan får gärna vara stor med utrymme för ca 8-10 liter jord.

Chilins hetta anges i scoville, så det lönar sig att fundera på användningen när du väljer frön.

Se alla artiklar