Sofias trädgård i september: Förbered inför nästa säsong

Sofias trädgård i september: Förbered inför nästa säsong

Innan hösten övergår i vinter finns det ännu mycket att göra i trädgården. Rengör det som ska användas nästa år igen, förbered rabatter och trädgårdsland och tjuvstarta sådden!

Höststädning

I trädgården är det bra att tvätta och redskap och krukor, låta dem torka och att föra redskapen under tak så att de inte slits och börjar rosta i onödan. Städa även bort fiberväv och liknande, eftersom dessa också slits och med tiden gör att mikroplaster som är skadliga för miljön läcker ut. Däremot är det bra att inte städa själva grönsakslandet för mycket. Att ta bort ogräs är bra för att få en trevligare start på följande säsong men lämna gärna växtrester ovanpå jorden, de kan också myllas ner lite i jorden. Det kan exempelvis vara rester av plantor och blast som gärna kan klippas i mindre bitar eller löv. På detta sätt gynnas mikrolivet i jorden eftersom du förser bland annat maskarna med mat som i sin tur gödslar din jord. Dessutom får du mullämnen i jorden som bidrar till att jorden bättre kan bevara både fukt och näring. Det går också bra att grundgödsla jorden med brunnen stallgödsel redan på hösten, så länge det blir tjäle i marken eftersom näringen avges långsamt. Beräkna cirka 2 spadtag per kvadratmeter.

Har du perenna örter, exempelvis oregano, timjan och mynta i kruka på balkongen, så är det bra att skydda örterna lite extra under vintern. Ställ exempelvis krukorna i en låda och isolera med tyg eller tidningspapper eller svep in i en matta. Kom ihåg att isolera även under och låt krukorna stå i skydd från regn, gärna mot en husvägg som avger lite värme.

Sätt vitlöken i jorden i höst

Vitlöken planteras under hösten, gärna i oktober, så att den hinner rota sig före det blir kallare. Den planteras med klyftor av sättvitlök som trycks ner cirka 6 cm i jorden med basen nedåt. Vitlök trivs i porös och näringsrik jord, gärna i en upphöjd bädd så att jorden inte blir för blöt, då kan löken nämligen ruttna. Den vill ha tilläggsgödsling under sommaren, till exempel kan jorden runt lökarna täckas med ett lager gräsklipp som både gödslar och håller jorden fuktig. Det finns även vitlökssorter som kan planteras på våren.

Testa på höstsådd

Om det kliar i fingrarna redan nu går det också bra att så köldtåliga växter under senhösten, som får en tidig start i vår. Palsternacka och rotpersilja har en lång utvecklingstid och kan därför med fördel sås på hösten. Andra grödor som kan sås är bland annat grönkål, sommarmorot, dill, spenat, ringblomma och blåklint. Nackdelen är att ogräset också tar fart tidigt på säsongen, ifall det blir mycket ogräs kan det därför vara svårt att se exempelvis palsternacka och morot som tar tid på sig att växa sig stora. Var därför noga med att rensa jorden ordentligt från ogräs innan sådd och märk raderna noggrant ifall du vill testa på höstsådd.

Se alla artiklar