Slow Food Västnyland rf årets matkulturstipendiat

Slow Food Västnyland rf årets matkulturstipendiat

Motiveringen lyder: Föreningen Slow Food Västnyland arrangerar i år för åttonde gången närmatsmarknaden Slow Food Festival. Festivalen har under åren lockat tusen och åter tusen besökare till västra Nyland för att uppleva närmat. Föreningen har genom festivalen, och genom att oförtrutet prata för ren, rättvis och lokalt producerad mat, sammanfört närmatsproducenter och -förädlare i regionen med konsumenter. Slow Food Västnyland, med många eldsjälar och projekt parallellt och i samarbete med dem, har berett väg och jobbat engagerat för att skapa den matregion att räkna med som västra Nyland är i dag. Slow Food Västnyland är en sann förebild för arbetet med att främja rena råvaror, närproducerad mat och det lokala företagandet samt den finlandssvenska matkulturen.

Ordförande Diana Nyberg-Lindholm och verksamhetsledare Pontus Berglund från Slow Food Västnyland tog emot stipendiet under evenemanget Dine Together Fiskars. Nu på lördag och söndag arrangerar förening den populära närmatsmarknaden Slow Food Festival i Fiskars.

– Vi har kämpat många år och det här stipendiet är ett erkännande för oss. Vi vill på olika sätt jobba vidare för god, ren och rättvis mat. På gångs är bland annat en bok om västnyländsk matproduktion genom tiderna. Vi är också glada för det nya samarbetet med Raseborgs stad. Vi fortsätter jobba tillsammans med andra mataktörer för att bevara en mångfald av bra mat, säger Diana Nyberg-Lindholm.

Närmare information om Slow Food Västnyland här.

Den finlandssvenska matkulturdagen instiftades på initiativ av Finlands svenska Marthaförbund och firas sedan 1992 årligen den 9 oktober. Avsikten med dagen är att uppmärksamma och bevara de unika finlandssvenska mattraditionerna. I år är fokus på inhemska proteiner från växtriket.

För närmare frågor, kontakta verksamhetsledare Frida Nylund, frida@martha.fi. För bildmaterial på årets stipendiat, kontakta informatör Karin Lindroos, karin@martha.fi, 050 361 6081.

Se alla artiklar