Skulder och lånade pengar

Skulder och lånade pengar

Vad ska man tänka på innan man lyfter ett lån? Finns det goda och dåliga lån? Hur ska man gå till väga om man har svårt att hantera sina skulder?

I det sjätte avsnittet av poddsamarbetet mellan Äta sova spara och En euro i taget diskuterar Mia, Ronja och Ida skulder och lånade pengar.

Vad är en skuld och vad är en ränta? En skuld är pengar som vi får till vårt förfogande genast och priset vi betalar för det är ränta. Det är få av oss som har pengar i kontanter för att till exempel köpa en bostad utan lån. Mia berättar om hurudana lån hon själv har och tycker att det är viktigt för henne att lån förbättrar hennes ekonomi. Hon pratar om goda och dåliga lån. Som goda lån räknar hon själv bostadslån och studielån, som leder till att en dag ha en skuldfri bostad och en utbildning. Dåliga lån tänker hon är till exempel konsumtionslån.

– Ett bra lån förbättrar din ekonomi på sikt, men ett dåligt lån hjälper dig bara att konsumera, säger Mia. 

Låna för bilen och betala soffan kontant 

Ronja påpekar att ibland kan det vara svårt att säga entydigt om det rör sig om ett bra eller dåligt lån: en bil brukar sällan betraktas som en god investering, eftersom den minskar i värde hela tiden. Däremot är en bil ofta en nödvändighet på många orter och en förutsättning för att du ska kunna ta dig till jobbet och förtjäna ditt levebröd.

– Men om du då köper en bil på avbetalning eller med lån, försök då i stället att köpa soffan kontant. Annars blir det lätt en snöbollseffekt med många konsumtionslån, påpekar Ronja.

Det pratas en hel del om bostadslån, eftersom det ofta är det största lånet som en vanlig finländare lyfter och dessutom den största investeringen man gör. I ett bostadslån kan vi skilja mellan referensränta och marginalränta. Om du har hört talas om euribor är det just en referensränta som du har stött på. Den fastställs av Centralbanken och är samma för alla. Olika banker använder olika referensräntor. Marginalränta fastställs av banken och baserar sig på en helhetsbedömning som banken gör. Den lönar sig att konkurrensutsätta marginalräntan, både då du ska lyfta lån, men också under lånetiden. Marginalräntan påverkas också av marknadsläget och Mia ger tipset om att prata med sina vänner om hurdan marginal man har fått. Då kan man själv föra förhandlingar med sin bank när man har koll på läget.

Innan du köper bostad så bör du föra en låneförhandling och få ett lånelöfte. Mia tipsar om att gå till banken i god tid innan den perfekta bostaden dyker upp och poängterar att man aldrig ska buda på en bostad om man inte har lånelöfte. Ronja säger att det kan kännas nervöst att ge sig in i sin första bostadslåneförhandling, men att det lönar sig att gå in i mötet som i vilken försäljningssituation som helst och vara förberedd, men också våga ställa frågor. Och kom ihåg att njuta av processen att få köpa din första bostad!

Skulder kan också vara farliga. Ida erkänner att hon har kreditkortsskulder och tjejerna för en diskussion kring när det kan löna sig att handla på kreditkort och när det inte gör det. 

Mia rekommenderar att man listar alla sina skulder och kostnaderna för dessa så att man har helhetsbilden klar för sig. Det är lätt att glömma att också en telefon på avbetalning är en skuld. I värsta fall kan skulder leda till betalningsstörningar, som påverkar din vardag negativt på många sätt. 

– Det är vanligt att man tänker att de som tar snabblån eller får en betalningsstörning skulle göra det för att konsumera eller resa. Det stämmer oftast inte, det är mycket vanligt att man får betalningssvårigheter för att man inte får vardagen att rulla och inte till exempel klarar av att köpa mat eller betala hyran. Det är viktigt att komma ihåg att ju snabbare man tar itu med problemet, desto lättare är det att lösa. Det är inte skämmigt att ta ansvar för sin ekonomi och söka stöd, hälsar Mia.

Du kan undvika en betalningsstörning genom att planera din ekonomi, be om rådgivning när det krävs och genom att erkänna för dig själv att du inte alltid har råd. Ett annat bra tips är att kontakta företaget som har skickat faktura innan förfallodagen för att få uppskov på betalningen.

– En färsk undersökning visar att 40 % av finländarna saknar beredskap för oväntade utgifter. Speciellt under coronapandemin  har många märkt vikten av att spara och planera sin ekonomi, berättar Ronja.

    I nästa avsnitt blir temat sparande och sparmetoder. Som vanligt diskuterar vi ämnet också på Instagram. 

    Avsnitt 6: Skulder och lånade pengar

    Vad ska man tänka på innan man lyfter ett lån? Finns det goda och dåliga lån? Hur ska man gå till väga om man har svårt att hantera sina skulder? I det sjätte avsnittet av poddsamarbetet mellan Äta sova spara och En euro i taget diskuterar Mia, Ronja och Ida skulder och lånade pengar.

    En euro i taget samarbetar år 2021 med den populära podcasten Äta sova spara. I de tio avsnitten, som följer upplägget i boken En euro i taget, kan ungdomen ta del av kunskapen och låta sig inspireras. Diskussionen fortsätter sedan på Instagram för den intresserade.

    Läs mera om poddcasten Äta sova spara här

    Boken En euro i taget finns till salu i Marthashoppen:

    En euro i taget

    Foto: Studio Pieni / Lotta Åberg

    Se alla artiklar