Skolmat med fokus på grönsaksrepertoaren

Marthaförbundets projekt Operation skolmat startade för ett år sedan och omfattar i dag fyra skolor i Svenskfinland. Projektet arbetar för att ge skolmåltiden större synlighet samt utveckla lösningar för hur skolmaten kunde göras mera hälsosam och attraktiv. Som ett led i detta kommer eleverna i Malms skola att under perioden 13–17.9 serveras en salladsbuffé i skolmatsalen. Under veckan får barnen och lärarna äta av den vanliga skolmaten, men komplettera den med tillbehör från det rikliga salladsbordet. Eleverna får därtill delta i en smakskola där de erbjuds undervisning i den sensoriska smakträningsmetoden Sapere. Dessutom ordnas fortbildning för skolkökspersonalen samt en kurs i matlagning för föräldrar tillsammans med deras barn.

– Skolmaten är i dag bortprioriterad och väl värd att uppmärksammas, säger projektledaren Harriet Strandvik. Vi vill visa att den industritillverkade maten är dyr och att det blir billigare att själv laga maten, eftersom man får ut mera av råvarorna. Då eleverna äter mera av den förmånliga och färgrika maten, äter de mindre av den industritillverkade maten, vilket är en utveckling i rätt riktning.

Eleverna bjuds varje dag på färskt bröd, olika sallader, hemgjorda salladssåser, rotfruktsstavar, rårörda lingon, nötter, frön, med mera. Det är bara för barnen att välja och vraka.

Operation skolmat pågår hela 2010 och finansieras av Jord- och skogsbruksministeriet. Projektet är en del av programmet SRE för främjande av finländsk matkultur.

Mera information och frågor:
Christel Raunio
Förbundsdirektör
Gsm 050 351 3038, e-post: christel.raunio@martha.fi

Harriet Strandvik
Projektledare och hushållslärare
Gsm 044 280 6596, e-post: harriet.strandvik@martha.fi

PRESSMEDDELANDE 11.9.2010

Se alla artiklar